Hvis man skal renovere badeværelset på budget, er et nyt badeværelsesgulv et godt sted at starte. Det kan give badeværelset et markant ansigtsløft uden at man skal til at rode med dyre VVS-installationer. Samtidig er badeværelsesgulvet en af de få renoveringer på badeværelset, der ikke lovmæssigt kræver, at arbejdet bliver udført af en autoriseret VVS-installatør. Så hvad er kvadratmeterprisen på et nyt badeværelsesgulv? Og hvilke krav stiller Bygningsreglementet til gulvet?
Hvis du vil præcist estimat for et nyt badeværelsesgulv, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene. Husk at angive, at det opgaven er et nyt badeværelsesgulv i formularen.
- Gratis
- 100% Uforpligtende
- Hurtigt svar
Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.
Det kan du læse om
Prisen på nyt badeværelsesgulv: hvor meget koster det?
Kvadratmeterprisen på badeværelsesgulvet afhænger af en række faktorer:
-
Materialet: keramiske fliser er væsentligt billigere end f.eks. marmor. Gulvmaterialet er derfor en betydelig faktor for prisen på badeværelsesgulvet.
- Gulvvarme: hvis du ønsker gulvvarme, skal det bygges ind i gulvkonstruktionen, hvilket kan være dyrt. Det kræver desuden lovmæssigt en autoriseret VVS-installatør. Gulvvarme er således både en umiddelbar omkostning i det renoveringen af badeværelsesgulvet, men det er også en løbende udgift i forbruget af varmt vand.
- Gør-det-selv eller håndværker: hvis man hyrer en håndværker til opgaven, skal man naturligvis lægge prisen på arbejdstimerne oveni. Har man ingen erfaring med lignende gør-det-selv arbejde, anbefaler vi dog, at man får hjælp fra en håndværker.
- Størrelsen på badeværelset: jo større dit badeværelse er, jo billigere er kvadratmeterprisen. Er badeværelset mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder, defineres hele rummet ifølge Bygningsreglementet som en vådzone. Det vil sige, at alle vægoverflader skal behandles som vådzone og således være vandtætte. Er badeværelset over 3.25 m2 eller bredere end 1,3 m, er det kun badeværelsesgulvet, som behøver at behandles som vådzone og således være vandtæt.
Til trods for de mange faktorer der afgør prisen for det nye badeværelse, er vores estimat på nyt badeværelsesgulv mellem 800-1.200 DKK pr. kvadratmeter. Denne pris forudsætter standard keramiske fliser, at badeværelset er større end 3,25 m2, at arbejdet udføres af en håndværker samt at der ikke etableres gulvvarme. Du kan udfylde formularen på vores forside for at få et gratis og uforpligtende tilbud på badeværelsesgulvet fra tre forskellige byggeentrepriser.
Hvilke regler gælder for gulve på badeværelset?
Ifølge Bygningsreglementet stilles der følgende krav:
Er badeværelsesgulvet mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder, defineres hele rummet som vådzone. Det betyder, at alle vægoverflader skal behandles som vådzone. At det er en vådzone betyder, at alle vægoverflader, inklusiv alle konstruktioner, samlinger, hjørner og rørgennemføringer, skal være vandtætte.
- Er badeværelsesgulvet over 3,25 m2 eller bredere end 1,3 m behøver kun badeværelsesgulvet – og 10 cm op af væggen – at være vandtæt.
- Vandtæthed i vådzoner kan opnås på følgende måder: vandtæt gulvkonstruktion, hvilket kræver, at der anvendes beton med en styrke på 20 MPa (beton 20), som støbes i en tykkelse på mindst 60 mm. Gulvkonstruktionen bør laves med vandtæt belægning (læs mere i afsnittet om gulvmaterialer). Alternativt kan gulvkonstruktionen laves med et vandtæt lag (vådrumsmembran), som f.eks. kan være en flydende gummimasse, som smøres på og hærdes til vandtæt lag.
- Trægulv: Bygningsreglementet SBI-anvisning 252 fraråder brug af trægulv, men hvis man vælger at bruge træmateriale, bør konstruktionen være MK-godkendt eller beskrevet i en SBi-anvisning 252. Fuger og samlinger mellem gulv, vægge og i hjørner skal også være helt vandtætte.
- Materialer: alle materialer skal være MK-godkendte til at tætne badeværelset. Desuden hænger MK-godkendte produkter typisk sammen i systemer, og man må ifølge Bygningsreglementet ikke sammensætte forskellige MK-godkendte produkter. Læs mere på etadanmark.dk her.
Valg af materiale til gulvbelægning på badeværelset
Der findes flere forskellige mulige materialer, som man kan vælge til gulvbelægning. De kan alle give et markant anderledes udseende, men de er også betydeligt anderledes i prisklassen. Du bør således vælge materialet på badeværelsesgulvet baseret dels på hvilken stil, du ønsker, men også hvad budgettet rækker til. Nedenfor har vi beskrevet de mest populære materialer samt priserne:
Keramiske fliser
Keramiske fliser er det mest anvendte materiale. De er praktiske, fordi de med deres lukkede overflade både er vandafvisende og nemme at rengøre (afviser skidt og tåler afkalkningsmiddel). Fliser under 5 x 5 cm kaldes mosaikfliser og kan være unikke i deres stil og velegnede i buede overflader. Keramiske fliser kan fås helt ned til 90 DKK per m2 og helt op til 900 DKK per m2. Det er især mosaikfliser, som kan være dyre i kvadratmeterprisen. Hvis man vil finde flotte og autentiske keramiske fliser til lave priser, kan det være en idé at gå på udkig efter brugte keramiske fliser.
Granit og naturstensfliser
Granit og naturstensfliser er et andet populært valg. Granit er ligesom keramiske fliser praktiske, fordi de tåler afkalkningsmiddel. Derudover er det et hårdt og slidstærkt materiale. Granit fås både poleret og matslebet. Prisen varierer mellem 300-900 DKK pr m2.
Marmor
Selvom marmor er et flot gulvmateriale, er det et noget upraktisk materiale. Det tåler ikke afkalkningsmiddel og bør behandles med voks eller ligende midler. Marmor bør behandles, ellers suger det nemt vand og snavs til sig. Marmorfliser fås fra 400 DKK helt op til 2.500 DKK per kvadratmeter.
Skifer
Skifer er et andet flot og rustikt materiale, som kan være noget besværligt at holde pænt. Med en lagdelt og noget åben struktur er det knap så velegnet som badeværelsesgulv. Uden behandling suger det nemt vand og snavs til sig, og benytter man skifer, bør man derfor forsegle det. Det kan være svært at holde skifer kalkfrit, fordi det ikke tåler afkalkningsmiddel. Skifer kan dog være en god mulighed op ad vægge, som ikke defineres som vådzone (se afsnit om regler for badeværelsesgulv). Skifer fås for mellem 500-1.500 DKK per kvadratmeter.
Terrazzo
Terrazzo er lavet af skærver af marmor. Det støbes i fast betonlag og bliver derefter slebet i overfladen. Terrazzogulv støbes på stedet, hvilket giver mulighed for at lave kant langs væggen. Det gør processen noget nemmere, fordi byggereglementet kræver, at 10 cm op af badeværelsesgulvet skal være vandtæt. Ligesom granit, skifer og marmor tåler terrazzo ikke afkalkningsmiddel. Bliver gulvet dog gråt og kedeligt med tiden grundet kalk, kan gulvet slibes på et senere tidspunkt. Priseksempel på terrazzogulv: for et 8 kvadratmeter gulv – inkl. ved bruseren, kan et terrazzogulv fås for 10.000 DKK alt inklusiv. Det vil sige 1.250 DKK per kvadratmeter.
PVC- eller vinylgulv
PVC- eller vinylgulv på badeværelset er et godt valg til især 1. sal badeværelser som ikke kan tåle tunge gulve. Man kan bestille vinyl i forskellige bredder mellem 200-400 cm, og vinylgulve leveres typisk med en 10-15 års garanti. Alle samlinger svejses med en særlig svejsetråd for at opnå fuld tæthed. Arbejdet skal jf. Byggereglementet udføres af firmaer tilsluttet Gulvbranchens Vådrumskontrol (GVK). Du kan se alle GVK-godkendte firmaer på Gulvbranchen.dk. Vinylgulvsmateriale kan fås for mellem 100-500 DKK per kvadratmeter, men det meste ligger i prisklassen 250 DKK.
Trægulv
Hvis du benytter trægulv, skal du være opmærksom på, at det er en noget besværlig og dyr løsning, selvom slutresultatet kan være enormt flot. Jf. Bygningsreglementet bør konstruktionen være MK-godkendt eller beskrevet i en SBi-anvisning 252.
Hvordan sparer man på badeværelsesgulvet?
Der er umiddelbart tre måder hvorpå man kan spare penge på at lægge nyt badeværelsesgulv:
- Køb brugte fliser eller klinker: og spar på materialeomkostningerne. Man kan finde både autentiske, flotte og billige brugte fliser. Se f.eks. Den Blå Avis for det store udvalg. En anden mulighed er at genbruge de eksisterende fliser og behandle dem for kalk og snavs.
- Få tilbud på arbejdstimer i stedet for totalentreprise: med totalentreprise tager håndværkerfirmaet sig både af håndværkerarbejdet og indkøb af materialer. Hertil lægger de til gengæld høje priser på materialerne for at øge profitten. Hvis du er villig til selv at stå for indkøb af materialer og styre hele processen, kan du vælge kun at få tilbud på arbejdstimer. Det sparer man mange penge på. I denne artikelI denne artikel har vi beskrevet hele processen, hvorved man kan spare op til 100.000 DKK for totalrenovering af badeværelset, ved kun at bestille arbejdstimer for håndværkeren i stedet for totalentreprise.
- Gør-det-selv: ved selv at gøre dele af arbejdet eller hele arbejdet med at lægge nyt badeværelsesgulv, sparer man selvsagt arbejdstimerne hos håndværkeren. Hvis ikke du har erfaring fra lignende projekter, fraråder vi dog at gøre det selv.
Badeværelsesgulv på lille badeværelse
Hvis du har et lille badeværelse (dvs. at badeværelsesgulvet er mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder), defineres hele badeværelsesrummet som vådzone. Det betyder, at alle vægoverflader skal være vandtætte. Prisen på badeværelsesgulvet kommer således til at være højere i forhold til et stort badeværelsesgulv. Nedenfor har vi vedlagt billede af et lille badeværelsesgulv til inspiration.
Badeværelsesgulv på 1. sal
Skal du lægge nyt badeværelsesgulv på 1. sal, vil etageadskillelsen ikke altid kunne bære tunge badeværelsesgulve. Her skal gulvkonstruktionen typisk være let. Det kan f.eks. være ved, at gulvkonstruktionen er opbygget af lette materialer som krydsfinér, der er lagt oven på den bærende træbjælke, i stedet for f.eks. beton, der enten er støbt på stedet eller lagt ud som præfabrikeret betonelementer. Et andet godt materiale til gulvet er PVC- eller vinylgulv på 1. sal.
Hvor meget koster varme i badeværelsesgulvet?
For mange kan gulvvarme være en dejlig luksus i de kolde decembermåneder. Og hvis man i forvejen skal have brækket badeværelsesgulvet op for at lægge nyt gulv, kan gulvvarme i særlig grad betale sig.
Hvis der alligevel skal ligges nyt badeværelsesgulv, koster gulvvarmen (med arbejdstimer og materialer) ca. mellem 600 og 1.100 DKK per kvadratmeter. Læg oveni prisen for selve badeværelsesgulvet.