Hvad må man selv lave i badeværelset? Se love og regler her

At renovere badeværelset kan som bekendt blive en bekostelig affære. Og måske er det ikke ubegrænset, hvad der er budgetteret med for renoveringen af badeværelset.

Derfor kan det være en god idé at gøre noget af arbejdet selv for at spare på timetaksten for håndværkeren. Men hvad må man egentlig selv lave i badeværelset, når man skal have det renoveret? Nedenfor finder du alle renevante oplysninger om love og regler vedrørende renovering af badeværelset fra Byggereglementet.

Få 3 tilbud fra autoriserede VVS- og el-installatører

Uanset om du har hænderne skruet rigtigt på, skal visse dele af VVS- og el-arbejdet udføres af autoriserede installatører. Vi anbefaler derfor, at du får de bedste tilbud fra servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige installatører. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

  • Gratis
  • 100% Uforpligtende
  • Hurtigt svar

Videoen nedenfor beskriver, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Sådan virker 3byggetilbud.dk

Derfor kan det betale sig selv at renovere noget af badeværelset

Den største udgiftspost når det kommer til renovering af badeværelset er som regel arbejdskraft fra håndværkere, VVS’ere og el-installatører. Selvom det meste af VVS- og el-arbejdet ikke må laves selv, da det skal laves af en henholdsvis autoriseret VVS-installatør og autoriseret el-installatør (mere om det senere i artiklen), så er der stadig mulighed for at lave dele af arbejdet selv for at spare på renoveringen.

Vi anbefaler dog kun, at man selv laver noget af arbejdet (f.eks. at skifte fliser), hvis man har erfaring fra tidligere lignende opgaver og i øvrigt har hænderne skruet godt på.

Må man selv skift fliser og male?

Du må f.eks. gerne selv skifte fliser, male væggene eller sætte skillevæg op. En generel tommelfingerregel er, at du selv må lave alt arbejde, der ikke har at gøre med installation eller ændringer i VVS- og el-installationer. Det skal du hyre en henholdsvis autoriseret VVS-installatør eller el-installatør til.

Når du skifter fliser på badeværelsesgulvet skal du dog være opmærksom på følgende regler fra Bygningsreglementet:

  1. Er badeværelsesgulvet mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder, defineres hele badeværelset som vådzone. I praksis betyder det, at alle vægoverflader skal behandles som vådzone. At det er en vådzone betyder, at alle vægoverflader, inklusiv alle konstruktioner, samlinger, hjørner og rørgennemføringer, skal være vandtætte.
  2. Er badeværelsesgulvet over 3,25 m2 eller bredere end 1,3 m behøver kun badeværelsesgulvet – og 10 cm op af væggen – at være vandtæt.
  3. Vandtæthed i vådzoner kan opnås på følgende måder: vandtæt gulvkonstruktion, hvilket kræver, at der anvendes beton med en styrke på 20 MPa (beton 20), som støbes i en tykkelse på mindst 60 mm. Gulvkonstruktionen bør laves med vandtæt belægning (læs mere i afsnittet om gulvmaterialer). Alternativt kan gulvkonstruktionen laves med et vandtæt lag (vådrumsmembran), som f.eks. kan være en flydende gummimasse, som smøres på og hærdes til vandtæt lag.
  4. Trægulv: Bygningsreglementet SBI-anvisning 252 fraråder brug af trægulv, men hvis man vælger at bruge træmateriale, bør konstruktionen være MK-godkendt eller beskrevet i en SBi-anvisning 252. Fuger og samlinger mellem gulv, vægge og i hjørner skal også være helt vandtætte.
  5. Materialer: alle materialer skal være MK-godkendte til at tætne badeværelset. Desuden hænger MK-godkendte produkter typisk sammen i systemer, og man må ifølge Bygningsreglementet ikke sammensætte forskellige MK-godkendte produkter. Læs mere på etadanmark.dk her.

Må man selv lave el-arbejde?

Reglerne på badeværelser er for el-arbejde er de samme, som gælder for hvilket som helst andet gør-det-selv-arbejde i boligen. Du må således gerne skifte afbrydere og stikkontakter, hvis der er under 250 volt i ledningerne. Til gengæld må du f.eks. ikke selv lave nye el-installationer. Her er en fuld liste over ting, du ikke selv må lave og skal have en autoriseret el-installatør til at lave:

  • Helt nye el-installationer på badeværelset.
  • Opsætte halogenlamper (lavvoltbelysning). Du må til gengæld gerne selv gøre det, hvis transformer, lamper og ledninger er købt i samlet pakke (dvs. ikke købt hver for sig).
  • Udvide eksisterende elinstallationer i boligen, f.eks. sætte en ny stikkontakt op ved siden af en eksisterende
  • Udføre el-arbejde i sikringstavlen
  • Arbejde steder, hvor der er mere end 250 volt

Må man selv ændre eller lægge nye rør?

Det korte svar er: nej, du må ikke selv ændre eller lægge nye rør på badeværelset. Det lange svar er, at det er meget lidt, du selv må klare. F.eks. må du gerne selv udskifte vask eller vandlås, hvis det kan tilsluttes eksisterende afløb. Ligeledes må du gerne selv skifte WC, men du må ikke ændre på afløb, når du selv laver det.

Du skal altid have fat i en autoriseret VVS-installatør, når du skal have lavet følgende:

  • Alle ændringer på rørføring, afløb og lignende
  • Nye vvs-installationer på badeværelset

Skal man have byggetilladelse for at renovere badeværelset?

Reglerne for hvornår man skal søge byggetilladelse varierer en smule fra kommune til kommune. For eksempel er Københavns Kommune en smule mere strikse i deres regler, fordi der ofte er tale om lejligheder og tæt bebyggelse. Derfor kan det altid være en god idé at søge information på din kommunes respektive hjemmeside og eventuelt ringe til kommunens kundecenter.

Ikke desto mindre gælder der visse regler på landsplan for, hvornår du skal søge byggetilladelse:

  • Du skal altid søge byggetilladelse, hvis du vil etablere badeværelse (vådrum) i et allerede eksisterende værelse som ikke tidligere har været beregnet til badeværelse (dette gælder dog som regel ikke i huse).
  • Hvis du bor i lejlighed, skal du næsten altid have en byggetilladelse og indsende en anmeldelse til kommunen. Det gælder både flytning af vægge, udvidelse af badeværelset, sænkning af loftet eller ny placering af WC.

Krav til ventilation

Jævnfør Bygningsreglementet stilles der krav om særskilt udsugning med en minimum af 200 cm2 åbning. Det skal desuden være muligt at trække luft ind. Således skal ventilationsåbningen minimum være 100 cm2.

Krav til vådrum

Jævnfør Bygningsreglementet stilles der desuden krav til vådrummet. Som hovedregel skal vægge og gulve udføres, så de kan modstå fugtpåvirkning. På den måde garderer man sig mod eventuel skimmelsvamp. Der gælder følgende regler:

  • Som beskrevet i sektionen “Må man selv skift fliser og male?” skal gulve og gulvbelægning, herunder samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer og lignende, være vandtætte.
  • Gulvet i vådzonen (dvs. f.eks. brusenichen) skal have fald mod afløbet (minimum 1-2% hældning).
  • Der må ikke udføres rørgennemføring i den vandbelastende del af rummet
  • Vægge- og vægbeklædninger, herunder samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer og lignende skal være vandtætte i den vandbelastede del af rummet. Er badeværelset lille (dvs. mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder), betragtes hele badeværelset som en vådzone, og alle vægoverflader, inklusiv alle konstruktioner, samlinger, hjørner og rørgennemføringer, skal være vandtætte.

Husk at opdatere BBR-registret, når du er færdig

Når du er færdig med hele renoveringen, skal alle oplysninger opdateres i Bygnings- og Boligregistret. Det gælder alle ændringer, store som små. Det sikrer, at alle ændringer i din bolig er opdateret og ajour.

Gør-det-selv eller professionel håndværker?

Som gennemgået i ovenstående sektioner er der således ting du skal have udført af en autoriseret VVS-installatør og/eller el-installatør uanset hvor godt dine hænder er skruet sammen. Vi anbefaler derfor at bruge formularen øverst i artiklen, for at få de bedste tilbud på renoveringen af dit badeværelse.

Bedøm denne artikel

Klik på en stjerne for at bedømme den

Gennemsnitlig bedømmelse: / 5. Antal stemmer:

Ingen stemmer indtil videre! Vær den første til at bedømme denne artikel.

Vi beklager, at artiklen ikke var nyttig for dig

Lad os forbedre artiklen

Fortæl os, hvordan vi kan forbedre denne artikel?

Skriv en kommentar