Installation af badeværelsesventilator: Se priser og hvordan det udføres

Effektiv ventilation på badeværelset er afgørende for at undgå problemer med fugt, skimmelsvamp og dårligt indeklima. Her vil en ventilator næsten altid være nødvendig.

Læs med og bliv klogere på, hvorfor ventilation i vådrummet er vigtigt, hvad det koster at få monteret en ventilator, og hvordan du gør.

Få 3 gratis tilbud på installation af badeværelsesventilator

Ønsker du tre gratis og uforpligtende tilbud på installation af ventilator til badeværelset, anbefaler vi, at du udfylder formularen til vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.

Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige firmaer, som kan hjælpe med montering af ventilatoren. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

  • Hurtigt svar og fast tilbud i hele Danmark
  • Gratis rådgivning og 100 pct. uforpligtende

Hvorfor er ventilation i vådrummet vigtigt?

Ventilation i badeværelset har flere vigtige formål:

  • Det forebygger fugtskader og skimmelsvamp ved at fjerne den fugtige luft, før den kan kondensere på kolde overflader og skabe grobund for skimmel.
  • Det sikrer et sundere indeklima ved at udskifte den brugte, fugtige luft med frisk luft udefra.
  • Det er et krav i Bygningsreglementet og SBi-anvisning 252, at der skal være mekanisk udsugning fra vådrum for at lede fugt og damp væk.

Selvom man lufter ud ved at åbne vinduet, er det sjældent nok til at fjerne al fugten – især ikke om vinteren, hvor den kolde luft udefra ikke kan optage ret meget fugt.

Hvad koster montering af ventilator på badeværelset?

Montering af helt ny ventilator med dertilhørende ny elinstallation og evt. diamantboring koster typisk 7.500-10.000 kr. alt inkl.:

Pris inkl. moms
Diamantboring til ventilatorhul1.500 – 1.800 kr.
Ventilator1.000 – 2.500 kr.
El-installation4.000 – 6.000 kr.
I alt6.500 – 10.300 kr.

Er der derimod alene tale om udskiftning af eksisterende ventilator, kan dette som regel klares for mellem 1.000 – 2.500 kr., idet der hverken er udgifter til diamantboring eller elektriker.

Få 3 gratis tilbud på installation af ventilator
Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

Sådan installeres en badeværelsesventilator

Processen for at installere en badeværelsesventilator kan overordnet inddeles i disse trin:

  1. Vælg type og placering: De primære typer ventilatorer er fugtstyret, termostatstyret, tidsstyret og konstantdrift. Vælg en placering i loftet eller på væggen modsat brusenichen, maks. 40 cm fra ydervæg.
  2. Forberedelse: Hvis det er en ny installation, skal der først laves elinstallation og føres aftrækskanal ud gennem ydervæggen. Det kræver ofte hulboring i væggen med diamantbor.
  3. Montering: Ventilatoren monteres på den valgte placering iht. producentens vejledning. Ventilationsrøret skal være tæt, isoleret og med fald, så kondensvand ledes væk.
  4. Tilslutning og test: Elektrikeren tilslutter ventilatoren til strømforsyningen og tester, at den fungerer, som den skal. Termostat, timer eller fugtsensor indstilles efter behov.
  5. Færdiggørelse: Evt. huller omkring ventilatoren og aftræksrøret tætnes og spartles til. Loftet/væggen males, så installationen er pæn og diskret.

Hvilke typer ventilatorer findes der?

De tre mest udbredte typer ventilatorer til badeværelset er:

  • Fugtstyret ventilator: Indbygget fugtsensor der automatisk justerer luftstrømmen efter fugtigheden i rummet. Når luftfugtigheden stiger, øger ventilatoren hastigheden for at fjerne fugten hurtigere. Det giver en effektiv og energibesparende ventilation, da ventilatoren kun kører efter behov. Dog også den dyreste type ventilator.
  • Tidsstyret ventilator: Her kan du indstille ventilatoren til at køre i et bestemt tidsrum, efter den er blevet aktiveret manuelt på afbryderen. Fx kan den være sat til at køre 20 minutter efter, at lyset på badeværelset er slukket igen. Det er en simpel og billig løsning.
  • Afbryderstyret ventilator: Denne type ventilator tændes og slukkes manuelt via en afbryder – ofte på samme afbryder som lyset. Det giver dig fuld kontrol over, hvornår ventilatoren kører, men kræver også, at du selv husker at tænde og slukke.

    Hvor skal jeg placere en ventilator på badeværelset?

    Placeringen af ventilatoren har stor betydning for, hvor effektivt den kan fjerne den fugtige luft:

    • Placer ventilatoren i loftet eller øverst på væggen modsat brusenichen. Derved suges den fugtige og varme luft væk, hvor den primært produceres.
    • Afstanden til ydervæggen med aftræk bør maks. være 40 cm. Det mindsker risikoen for kondensdannelse i aftrækskanalen.
    • Ventilatoren bør sidde mindst 10 cm fra loftet og 30 cm fra hjørnerne. Det sikrer fri luftstrøm til og fra ventilatoren.
    • Undgå at placere ventilatoren for tæt på døren. Så undgår du kold træk, når døren åbnes.
    Få 3 gratis tilbud på installation af ventilator
    Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

    Hvilke regler gælder der for ventilation på badeværelset?

    Der er en række lovkrav og anbefalinger for ventilation i vådrum:

    • Bygningsreglementet kræver mekanisk udsugning fra badeværelser for at fjerne fugten. Enten en ventilator med en kapacitet på mindst 15 liter luft pr. sekund eller en aftrækskanal på mindst 200 cm².
    • Ventilatorer til vådrum skal være CE-mærkede og godkendt til høj luftfugtighed.
    • Ventilationskanaler skal være tætte og isolerede for at undgå kondensdannelse.
    • Følg altid producentens anvisninger for montering og brug.
    • Alle el-installationer – herunder også installation af badeværelsesventilator – skal udføres af en autoriseret elektriker. Dog må du gerne selv udskifte en gammel ventilator.
    • Der skal være et oplukkeligt vindue, dør, lem eller anden ventilationsåbning på min. 100 cm² mod det fri eller mod et andet rum med udluftning.

    Hvor ofte skal vådrummet ventileres?

    Badeværelset bør ventileres så ofte, at der ikke opstår fugtproblemer som dug på spejlet eller skimmelsvamp. Som tommelfingerregel bør ventilatoren køre:

    • Under brug (bad, tøjvask, gulvvask mm.): Konstant på høj hastighed (min. 15 l/s)
    • Efter bad: Mindst 15 minutter på højeste hastighed for at fjerne fugten helt
    • Mellem bade: Grundventilation på lav hastighed eller styret af fugtsensor

    Derudover er det altid en god idé at lufte ud med gennemtræk 1-2 gange om dagen for at få frisk luft ind. Særligt hvis du har tørret tøj på badeværelset, som afgiver ekstra meget fugt.

    Få 3 gratis tilbud på installation af ventilator
    Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

    Må man selv udskifte ventilator på badeværelset?

    Ja. Hvis du blot vil udskifte en eksisterende ventilator med en ny af samme type og placering, må du godt gøre det selv – forudsat at du ikke ændrer på de elektriske installationer.

    Du skal dog være opmærksom på følgende:

    • Udskiftningen skal ske efter producentens anvisninger.
    • Du må ikke selv ændre eller foretage indgreb i de elektriske installationer. Alt elarbejde skal udføres af en autoriseret elektriker.

    Hvordan vedligeholdes ventilatoren?

    Jævnlig vedligeholdelse er vigtig for at sikre effektiv drift og lang levetid på din badeværelsesventilator:

    • Rengøring: Støvsug eller aftør ventilatorens front og rist et par gange årligt. Undgå vand og rengøringsmidler direkte på ventilatoren.
    • Filterskift: Skift filteret 1-2 gange om året, hvis din model har et. Følg producentens vejledning.
    • Fejlfinding: Ved støj eller nedsat sugeevne kan det skyldes snavs i ventilatoren eller utætheder i kanaler. Undersøg om ventilatoren kan renses eller bør skiftes.
    • Kanaler og aftræk: Få en fagmand til at rense ventilationskanaler og aftræksrist grundigt hvert 5. år.

    Regelmæssig vedligeholdelse forebygger fugtskader og sikrer billig drift i mange år.

    Få 3 gratis tilbud på installation af ventilator
    Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar

    Kilder og henvisninger

    Skriv en kommentar