Indholdsfortegnelse
- 1 Hvad koster nyt badeværelsesgulv med microcement?
- 2 Hvad er microcement?
- 3 Hvad er ulemperne ved microcement?
- 4 Hvilke alternativer findes der til microcement?
- 5 Hvordan etableres nyt gulv med microcement på badeværelset?
- 6 Kan man etablere microcement på fliser og klinker?
- 7 Kan man etablere microcement på vinyl?
- 8 Vedligeholdelse af microcement badeværelsesgulve
- 9 Kilder og henvisninger
Microcement er en populær løsning til fornyelse af badeværelsesgulve. Det er en spartelmasse baseret på cement, vand og farvestof, der giver et råt, moderne look.
Et nyt badeværelsesgulv med microcement koster mellem 200-300 kr. pr. m2, hvis du selv udfører arbejdet, eller 1.000-1.500 kr. pr. m2 hvis udført af certificeret gulvlægger. Læs mere om priser, udførelse og gulvtypen.
Ønsker du tre gratis tilbud på microcement på badeværelset, anbefaler vi, at du udfylder formularen hos vores samarbejdspartner 3byggetilbud.dk.
Du får tre forskellige tilbud fra tre forskellige håndværkerfirmaer, som specialiserer sig i microcement. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.
- Tilbud i hele landet uanset opgaven
- 100% uforpligtende og med gratis rådgivning
- Hurtigt svar
Hvad koster nyt badeværelsesgulv med microcement?
Et nyt badeværelsesgulv med microcement koster mellem 200-300 kr. pr. m2, hvis du selv udfører arbejdet. Vælger du at få en professionel håndværker til at stå for projektet, ender den samlede pris ofte i intervallet 1.000-1.500 kr. pr. m2.
Microcement lagt af professionel håndværker
Vælger du at overlade arbejdet til en professionel, varierer prisen afhængigt af håndværkerens timepris og erfaring. Timelønnen for en faglært håndværker ligger typisk mellem 250-500 kr.
En erfaren håndværker bruger oftest 1-2 dage på at klargøre underlaget og lægge microcement på et badeværelse mellem 5-10 m2. Uanset gulvarealet skal påregnes en fast tid til forberedelse, oprydning og tørretider mellem lagene. Derfor vil m2-prisen ofte blive lavere, jo større badeværelset er.
I tabellen nedenfor kan du se eksempler på, hvad et microcement badeværelsesgulv kan koste med professionel udførelse:
Gulvareal | 5 m² | 10 m² | 15 m² |
---|---|---|---|
Materialepris | 1.000-1.500 kr. | 2.000-3.000 kr. | 3.000-4.500 kr. |
Arbejdsløn (250-500 kr./time) | 4.000-8.000 kr. | 5.000-10.000 kr. | 6.000-12.000 kr. |
I alt | 5.000-9.500 kr. | 7.000-13.000 kr. | 9.000-16.500 kr. |
Pris pr. m² | 1.000-1.900 kr. | 700-1.300 kr. | 600-1.100 kr. |
Alt afhængigt af areal, timepris og tidsforbrug kan du således forvente at betale i omegnen af 600-2.000 kr. pr. m2. Læs mere om priserne på microcement på Gulvlaegger.dk.
Gør-det-selv priser på microcement
Hvis du er klar på selv at lægge microcement på badeværelsesgulvet, skal du regne med følgende materialeomkostninger:
Gulvareal | 5 m² | 10 m² | 15 m² |
---|---|---|---|
Materialepris | 1.000-1.500 kr. | 2.000-3.000 kr. | 3.000-4.500 kr. |
Priserne dækker over en komplet materialepakke til microcement bestående af primer, microcement og topcoat. Dertil kommer udgifter til diverse værktøj som spartler, blandespand og malerruller, typisk 300-500 kr.
Hvilke faktorer påvirker prisen på microcement?
Prisen på dit microcement badeværelsesgulv afhænger primært af:
- Gulvets størrelse i m2
- Om det er et gør det selv projekt eller udføres af professionelle
- Underlagets stand – ujævnheder, der skal udbedres først, øger prisen
Hvad er microcement?
Microcement er en spartelmasse baseret på cement, vand og farvestof, der kombinerer cementens styrke med en ekstra fleksibilitet og formbarhed. Sammenlignet med almindelig beton kan microcement:
- Påføres i tynde lag på kun 1-3 mm
- Lægges direkte oven på de fleste eksisterende overflader
- Gives et mere forfinet, ensartet og pudset udseende
- Fås i et væld af farver, som kan tilpasses enhver stil
På badeværelset anvendes microcement primært som en æstetisk overfladebehandling af gulve og vægge. Det kan lægges direkte oven på fx gamle fliser og klinker, så længe underlaget er stabilt og grundigt forbehandlet.
Dog er microcement i sig selv ikke godkendt som tætningsmateriale eller vådrumsmembran. I brusenichen og andre særligt våde områder skal der derfor først etableres en godkendt vådrumsmembran og fliser, inden microcement kan udgøre det synlige toplag.
Hvad er ulemperne ved microcement?
Der er flere faktorer, du bør være opmærksom på, før du vælger microcement som gulvløsning i dit badeværelse:
- Kræver særlig certificering: De fleste producenter anbefaler kun certificerede fagfolk til at udføre arbejdet, da påføringen af microcement kræver stor præcision. Som gør-det-selv projekt er microcement derfor sjældent en mulighed.
- Tidskrævende proces: Et microcement gulv etableres typisk over 4-5 dage grundet den lange tørretid mellem lagene. Badeværelset vil være ude af drift i denne periode.
- Ikke godkendt til vådrum: Microcement er ikke i sig selv godkendt til vådrum. Der skal derfor først etableres en vådrumsmembran og fliser i brusenichen og andre våde områder, inden microcement kan lægges.
- Kræver stabilt underlag: Microcement skal ofte lægges i et lag på min. 3 mm, hvilket sætter begrænsninger for, hvilke overflader det kan anvendes på. Bløde underlag som vinyl og linoleum er sjældent velegnede.
- Dyrt: Mikrocement badeværelsesgulve har ofte en høj kvadratmeterpris, særligt ved professionel udførelse. Det skyldes bl.a. et stort tidsforbrug samt behov for specialiseret arbejdskraft og ekstra trin i processen som fx vådrumsmembran.
Hvilke alternativer findes der til microcement?
Som alternativ til microcement kan du overveje Conteco beton. Det er en gør-det-selv-venlig betonmasse, der giver samme look. Fordele ved Conteco er:
- Kan bruges på de fleste overflader, også bløde som vinyl
- Er MK-godkendt til vådrum, så der ikke først skal fliser under
Hvordan etableres nyt gulv med microcement på badeværelset?
Etablering af et nyt badeværelsesgulv med microcement kan overordnet inddeles i følgende trin:
- Forberedelse af underlaget: Underlaget skal være rengjort, stabilt og egnet til formålet. Eventuelle ujævnheder skal udbedres, og løse partikler fjernes ved slibning eller støvsugning.
- Priming af underlaget: Beton og andre sugende underlag primes med MicroPrimer eller MicroSandprimer i minimum to lag. Mellem lagene skal primeren tørre i 2-4 timer.
- Påføring af microcement: Microcementen leveres færdigblandet og påføres i 2-3 lag af ca. 1 mm tykkelse med spartel eller gummispartel. Der arbejdes hurtigt og i forskellige retninger for at opnå den ønskede effekt. Hvert lag skal tørre 2-4 timer, hvorefter overfladen slibes let før næste lag påføres.
- Slibning af overfladen: Efter sidste lag microcement slibes overfladen grundigt med sandpapir korn 120-180, afhængigt af det ønskede udtryk. Jo finere sandpapir, jo glattere overflade.
- Beskyttelse med toplak: Til sidst beskyttes microcementoverfladen med min. 2 lag MicroCoat eller MicroCoat+ polyuretanlak. Lakken påføres tidligst 12 timer efter sidste lag microcement. For ekstra holdbarhed i vådrum anbefales først 1 lag MicroPrecoat grunder.
- Hærdning og ibrugtagning: Efter påføring af toplak, skal gulvet hærde i min. 24 timer før let trafik i strømpesokker er mulig. Fuld belastning og vandtæthed opnås efter 7 dage.
Hele processen tager typisk 4-5 dage. I brusenichen og andre særligt våde områder skal der først etableres godkendt vådrumsmembran og fliser, inden microcementen påføres som det synlige lag.
Kan man etablere microcement på fliser og klinker?
Ja, microcement kan i mange tilfælde etableres direkte oven på eksisterende fliser og klinker, så længe underlaget er stabilt og grundigt forbehandlet. Dog anbefales det at påføre mindst 3 lag microcement for at undgå gennemslag fra fugerne mellem fliserne/klinkerne.
Fremgangsmåden er i store træk den samme som ved etablering på andet underlag:
- Rengør fliserne/klinkerne grundigt og slib let for at sikre god vedhæftning.
- Prime underlaget med MicroPrimer eller MicroSandprimer.
- Påfør microcement i min. 3 tynde lag. Lad hvert lag tørre og slib let mellem lagene.
- Slib den færdige microcementoverflade og beskyt med MicroCoat polyuretanlak.
Bemærk, at fliser/klinker i brusenichen eller andre meget våde områder først skal forsynes med godkendt vådrumsmembran, før microcement kan påføres.
Kan man etablere microcement på vinyl?
Nej, microcementens krav til lagtykkelse og underlagets stabilitet gør, at vinyl og andre bløde eller ustabile underlag som regel ikke er velegnede til direkte påføring af microcement.
Microcement skal typisk påføres i en lagtykkelse på minimum 3 mm for at undgå revnedannelser. Vinylgulve er ofte for bløde og eftergivelige til at kunne sikre tilstrækkelig stabilitet for microcementlaget i den tykkelse.
Skal der etableres microcement på et eksisterende vinylgulv, anbefales det derfor at fjerne vinylbelægningen helt ned til det bærende underlag (beton eller spartelmasse), før microcementen påføres. Alternativt kan vinyl-underlaget evt. forberedes med en opbygning af godkendte spartelmasser eller plader for at gøre det tilstrækkeligt stabilt og bæredygtigt til microcement.
Vedligeholdelse af microcement badeværelsesgulve
Microcement er nemt at vedligeholde. Gulvet rengøres blot med vand og et mildt rengøringsmiddel efter behov. Undgå skrappe kemikalier og skuremidler. Holdbarhed på op til 15-20 år med den rette pleje. Mindre skader kan slibes og spartles lokalt. Ved større skader kan det være nødvendigt at lægge et nyt lag microcement på hele gulvet.
Så med den rette vedligeholdelse kan du have glæde af dit microcement badeværelsesgulv i mange år fremover.