Vandskade i badeværelset: alt om udbedring, forsikring og priser

Foruden kælderen er badeværelset det rum i boligen, der er mest udsat for vandskade. Det skyldes, at de mange vandrør der er lagt i og omkring badeværelset kan risikere at springe. Hvis du har mistanke om et sprængt rør i …

Foruden kælderen er badeværelset det rum i boligen, der er mest udsat for vandskade. Det skyldes, at de mange vandrør der er lagt i og omkring badeværelset kan risikere at springe. Hvis du har mistanke om et sprængt rør i badeværelset, gælder det om at handle hurtigt for at begrænse skaden.

Reager hurtigt ved sprunget vandrør

Hvis et vandrør i badeværelset er sprunget, gælder det om at reagere hurtigt, så skadens omfang begrænses. Et sprunget vandrør kan nemlig resultere i en vandskade, som kan fugte store områder i boligen. Det kan forårsage skimmelsvamp og andre følgevirkninger. Så jo længere tid der går før skaden er udbedret, jo værre. Her er de ting, du skal gøre, når et vandrør er sprunget:

  • 1. Sluk for det vand, der fører til det sprængte rør.
  • 2. Hvis du har adgang til området, hvor vandrøret er sprunget, bør du så vidt muligt tørre op med klude, håndklæder, spande mv.
  • 3. Hvis du ikke har adgang til området, hvor vandrøret er sprunget, bør du kontakte en skadeservice med det samme. Du kan enten finde en skadeservice gennem din forsikring eller lave en google-søgning på skadeservice.
  • 4. Lej eller køb en affugter (se mere under følgende afsnit).

Ovenstående er de umiddelbare trin du bør følge. Følgelige uddybninger kommer nedenfor.

Hvor finder jeg skadeservice?

Når du skal have fat i en skadeservice, har du umiddelbart et par muligheder. Men hvis du har forsikring, anbefaler vi, at du tager kontakt til dem. Forsikringsselskabet har typisk en skadeservice tilknyttet. Såfremt vandskaden er dækket af dit forsikringsselskab, vil skadeservicen typisk også være gratis.

Hvis du ikke er dækket af forsikringen eller af anden grund ikke vil i forbindelse med forsikringsselskabets skadeservice, har du et par andre muligheder. Den letteste og billigste måde er at bruge en service som 3byggetilbud. 3byggetilbud.dk har en service for vandskade, hvor du gratis og uforpligtende kan få tre tilbud på udbedringen af vandskade fra tre forskellige skadeservices. Det sikrer den bedste pris for dig, samtidig med at du bliver præsenteret for et par forskellige muligheder.

En tredje mulighed er en simpel google-søgning på skadeservice. Ved hjælp af Google Locals (det lille kort der vil poppe op, se billedet nedenfor) bliver du præsenteret for firmaer der udbyder skadeservices i dit nærområde. Husk blot at slå lokalitet til i din browser, så Google kan se, hvor du befinder dig.

Hvis du googler skadeservice, bliver du præsenteret for en række firmaer i dit nærområde.

Med de firmaer kan du nu gribe telefonen, ringe til et par stykker og høre om de kan give et tilbud på din vandskadeopgave.

Leje eller køb af affugter – hvad koster det?

Hvis du har fået en skadeservice til at klare opgaven – enten gennem forsikringen, 3byggetilbud eller Google – vil de typisk også stå for at sætte en affugter op på badeværelset, i den tid som det nu er nødvendigt. Men hvis du selv klarer vandskaden uden hjælp, skal du enten leje eller købe en affugter.

Som navnet antyder, affugter en affugter netop det rum (i dette tilfælde badeværelset), der er fugtigt. Med risiko for skimmelsvamp efter vandskade er det af afgørende betydning, at man opsætter en affugter.

En ordentlig affugter fås for ca. 1.000-3.000 DKK. Leje af en affugter, derimod, koster typisk ikke mere end ca. 100-200 DKK om dagen. Medmindre du skønner, at du får brug for affugteren i andre sammenhænge, er det derfor sjældent, det kan betale sig at købe en affugter.

Når du enten skal leje eller købe en affugter er tre gode parametre at kigge på affugterkapacitet (liter i døgnet), luftgennemstrømning (kubikmeter i timen) og anbefalet rumstørrelse (i kvadratmeter).

Dækker min forsikring min vandskade?

Om forsikringsselskabet dækker vandskaden afhænger af, hvordan vandskaden er opstået. For eksempel dækker forsikringen sjældent, hvis du har ladet vandet til karbadet løbe, og der er opstået vandskade som resultat af det.

Hvis vandskaden er opstået som resultat af et sprunget vandrør, vil forsikringen (hvis muligt) ofte se dokumentation for, at VVS’en er udført af en autoriseret VVS-arbejder. Hvis ikke det er tilfældet, dækker forsikringen måske ikke.

Lettest er det dog at tage kontakt til forsikringen så snart skaden er sket. De vil typisk også hjælpe med skadeservice, opsætning og leje af affugter mv. Du kan jo så i samme ombæring spørge, hvad der er de typiske regler for vandskade hos forsikringen.

Priser – hvad koster en vandskade at få udbedret?

Omkostningerne ved vandskaden afhænger i høj grad af skadens omfang og hvor hurtig man har været til at reagere. Hvis vandskaden er forårsaget af et sprunget vandrør, og man ellers har været hurtig til at reagere, kan omkostningerne løbe op mod 5.000-10.000 DKK inklusiv nyt vandrør, udbedring af vandskaden og leje af affugter.

Hvilke følgevirkninger kan vandskaden give?

En vandskade kan gøre et område af boligen meget fugtigt. Blandt andet skimmelsvamp trives rigtig godt i fugtige områder. En udbedring af skimmelsvamp (især i murværket) kan være rigtig dyrt og beløbe sig fra 1.000 DKK (hvis man selv fikser det) til mange tusinde kroner.

Det er derfor det er så vigtigt at sikre sig, at badeværelset og det omkringliggende område er tørt efter en vandskade. Det sikrer man sig bedst med en effektiv affugter.

En kommentar til “Vandskade i badeværelset: alt om udbedring, forsikring og priser”

Skriv en kommentar