Nyt toilet pris: hvad koster et nyt toilet inkl. montering? Beregner for 2021 priser

Er det gamle toilet begyndt at se medtaget ud, eller er der begyndt at opstå problemer med, at toilettet løber? Driller cisterne eller skæmmer toilettets slitage resten af badeværelsets udseende? Så er det måske blevet tid til at få installeret et nyt toilet.

Der er mange gode grunde til at få et nyt toilet: dels er der mange penge at spare på vandregningen, hvis toilettet ofte løber; dels er et nyt toilet en relativt billig måde at give resten af badeværelset et ansigtsløft. Men hvor meget koster et nyt toilet både inklusiv og eksklusiv montering? Hvordan sparer man penge? Og må man gerne selv skifte toilettet? Vi giver dig svar i denne artikel.

Få 3 tilbud på nyt toilet

Hvis du vil have et mere præcist estimat for, hvad et nyt toilet kommer til at koste inklusiv montering, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige VVS-firmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar
Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Hvad koster et nyt toilet?

Nedenstående estimater for hvad et nyt toilet koster. Priserne er inklusive moms. Husk, at nedenstående prisestimater netop er, hvad ordet antyder – nemlig estimater, som er forbundet med en vis usikkerhed. Det skyldes, at priserne afhænger af en række faktorer. Hvis du vil have et præcist bud på, hvad et nyt toilet koster inklusive montering i netop dit tilfælde, anbefaler vi, at du udfylder formularen fra vores samarbejdspartner, 3byggetilbud, øverst på siden. Nedenstående estimater er dog et udgangspunkt for, hvad de fleste bør forvente at skulle bruge på et nyt toilet.

 Uden monteringInklusiv montering
Nyt toilet uden cisterne600-1.500 DKK4.000-5.000 DKK
Nyt toilet med ny cisterne1.000-3.500 DKK4.000-7.000 DKK

Beregner: hvad koster et nyt toilet?

Nedenfor har vi lavet en beregner til, hvad et nyt toilet vil koste. Estimaterne er som sagt forbundet med usikkerhed, og vi anbefaler, at du benytter formularen øverst på siden, hvis du vil have et præcist bud:

Priseksempel for nyt toilet inklusiv montering

Nedenfor ser du et priseksempel for, hvad et nyt toilet inklusiv montering koster. Priseksemplet er fra et reelt tilbud afgivet af et VVS-firma lokaliseret i København, og vil i mange tilfælde være en standardpris hos diverse VVS-firmaer. Prisen inkluderer levering, montering af toilettet med skjult S-lås, almindeligt toiletsæde samt underfugning med lyncement eller silikone.

Priseksempel

 • Toilet med skjult S-lås: 2.100 DKK
 • Almindeligt nyt toilet: 510 DKK 
 • 1/2′-3/8′ 300mm tilslutningsslange: 40 DKK
 • Gennemsnitspris for 2x svendetimer á 580 DKK: 1.160 DKK
 • Montage (evt. plugs / skruer): 40 DKK
 • Stabilisering med glasklodser: 20 DKK
 • Afslutning (silikone eller lyncement): 50 DKK
 • Kørsel: 28 DKK
 • Miljøtillæg: 100 DKK

Samlet pris: 4.048 DKK

Hvad afhænger prisen på et nyt toilet af?

Som du måske har bemærket, spænder de samlede priser for et nyt toilet temmelig betragteligt i ovenstående prisestimater. Det skyldes, at der er en række faktorer som afgør den samlede pris for det nye toilet, herunder:

 • Eksisterende VVS: den mest afgørende faktor for prisen for et nyt toilet er hvorvidt der er den nødvendige VVS, som allerede er installeret, hvor det nye toilet skal stå. Det vil være tilfældet, hvis et gammelt toilet skal udskiftes med et gammelt, mens at det ikke nødvendigvis er tilfældet, hvis det er et helt nyt badeværelse. I så fald vil prisen på det nye toilet være markant højere, da ny VVS skal installeres.
 • Gør-det-selv eller VVS-installatør: Hvis du har hænderne skruet ordentligt på, kan man godt selv installere det nye toilet. Her er der i sagens natur mange penge at spare, da man spare udgifter til arbejdstimer for VVS-installatøren. Det anbefales dog kun, hvis man har erfaring fra lignende projekter tidligere.
 • Om du køber arbejdstimer eller totalentreprise: der er mange penge at spare, hvis du selv står for at købe materialer og blot køber arbejdstimer fra VVS-installatøren fremfor at indhente totalentreprise. Det skyldes, at VVS-firmaet typisk tager en højere pris for materialerne ift. hvad du selv ville kunne finde det til. Selv at købe materialer anbefales dog kun, hvis man har erfaring fra lignende opgaver tidligere.
 • Landsdelen: timeprisen for håndværkere og VVS-installatører svinger markant afhængigt af landsdelen i Danmark (f.eks. er timeprisen højest i hovedstadsområdet, mens den er markant lavere i Sønderjylland).

Billigt toilet: sådan sparer du op til 2.500 DKK på nyt toilet

Der er en hel del penge at spare på det nye toilet, hvis man vil investere lidt tid i projektet. Nedenfor finder du 5 forslag til måder at spare på det nye toilet:

1. Bortskaf og installer selv det nye toilet

Det første forslag er formentlig det mest åbenlyse, men det er også her, hvor man kan spare flest penge. Man sparer nemlig arbejdstimerne for VVS-installatøren, hvis man selv installere det nye toilet, og netop arbejdstimerne udgør langt den største udgift ved et nyt toilet. I ovenstående priseksempel udgør arbejdstimerne 1.160 DKK, og det vil man kunne spare, hvis man selv installere toilettet.

Man bør dog være forsigtig med selv at installere et nyt toilet, hvis man ikke har erfaring med lignende VVS-opgaver fra tidligere. Installationen til toilettet skal nemlig være lovlig, før man selv må skifte toilettet, og desuden dækker forsikringen ikke, hvis VVS-installationerne ikke er udført af en autoriseret VVS-installatør.

2. Køb selv materialer og tilkøb kun arbejdstimer

Hvis du foretrækker at overlade installationen til en professionel VVS-installatør, er der alligevel stadig mulighed for at spare på installationen af det nye toilet, hvis du selv køber alle materialer og kun tilkøber arbejdstimer hos VVS-firmaet. VVS-firmaer tager nemlig typisk en højere pris for materialer ift. hvad du selv ville kunne købe det til, når du bestiller en samlet totalentreprise.

Hvis du vælger selv at købe materialerne, bør du købe det samme toilet som det gamle og holde dig til de samme materialer for at undgå fejlkøb, som ikke kan installeres på dit badeværelse. Hvis du nøjedes med selv at købe materialer kun at tilkøbe arbejdstimer fremfor totalentreprise, vil du ca. kunne spare 500-700 DKK.

3. Klar selv bortskaffelse af gammelt toilet

En tredje mulighed for at spare på det nye toilet er ved selv at stå for bortskaffelsen af det gamle toilet. Bortskaffelsen af det gamle toilet vil typisk fremgå i fakturaen som et såkaldt miljøtillæg. I priseksemplet som vi fremhævede øverst på siden udgør miljøtillægget 100 DKK. De fleste VVS-firmaer vil enten opkræve en flat rate på 100 DKK, eller også vil de tage 2-5% af materialeprisen for bortskaffelsen. Samlet set vil man derfor kunne forvente at spare 100 DKK ved selv at bortskaffe det gamle toilet.

4. Vælg et toilet magen til det gamle

Hvis du har mulighed for det, er der penge at spare ved at vælge den samme model af toilet som dit eksisterende – dels i arbejdstimer for VVS-installatøren, dels i materialer.

VVS-installatøren vil nemlig spare tid ved at skulle installere den samme toiletmodel, da han ikke behøver at bruge tid på at måle op og bore nye huller til det nye toilet. Dit nye toilet vil også passe til de eksisterende huller, så installatøren behøver heller ikke bruge nye rawplugs, da de rawplugs der i forvejen sidder kan anvendes.

Man kan forvente, at VVS-installatøren vil spare ca. 30 minutter ved at skulle installere det samme toilet. I kroner og øre vil det svare til en besparelse på ca. 290 DKK.

5. Genanvend gamle materialer

En sidste mulighed er at genanvende nogle af de gamle materialer. Fx kan toiletsædet, tilslutningsslangen samt multikvik ved enkelte tilfælde genanvendes. Det anbefales dog kun, hvis materialerne ikke er særlig medtaget, og hvis man virkelig arbejder på et budget. Netop disse materialer er nemlig ikke særlig dyre, og en ny tilslutningsslange forlænger typisk toilettets levetid betragteligt.

 • Estimeret besparelse ved genanvendelse af tilslutningsslange: 40 DKK.
 • Estimeret besparelse ved genanvendelse af multikvik: 100-120 DKK.
 • Estimeret besparelse ved genanvendelse af toiletsæde: 460 DKK.

Må man selv skifte toilet?

Man må gerne selv montere/udskifte et toilet, hvis installationen er lovlig, og der er lukkehane (dvs. stopventil eller ballofix), så den kan lukke for vandet, mens du monterer toilettet.

Hvis toilettet ikke har lukkehane, skal ma have en VVS-installatør til at montere eller udskifte toilettet. I videoen fra Bolius nedenfor illustreres, hvordan et nyt toilet installeres:

Nyt badeværelse på Nordsjælland: Hvad koster det? Se oversigt

Nordsjælland – herunder Hillerød, Helsingør, Lyngby, Roskilde mv. – er kendt som Danmarks mest velhavende landsdel. Tilsvarende kan landsdelen nord for København også pryde sig med nogle af Danmarks dyreste badeværelser: ifølge Jobindex’ lønstatistik ligger månedslønnen for en håndværker i Nordsjælland på 34.224 DKK, hvilket er 14% over landsgennemsnittet. Man skal således regne med at hive lidt flere penge op af lommen – i hvert fald hvad angår håndværkerlønnen – når man skal have lavet nyt badeværelse i Nordsjælland; heriblandt Hillerød, Helsingør, Lyngby, Roskilde mv.

Ikke desto mindre er der flere måder hvorpå man kan spare på badeværelsesrenoveringen. Nedenfor finder du prisestimater for et nyt badeværelse i Nordsjælland, oversigt over håndværkere som også laver badeværelser samt tips til hvordan man sparer på det nye badeværelse.

Få 3 tilbud på din nye badeværelse i Nordsjælland og omegn

Hvis du vil have et mere præcist estimat for renoveringen af dit badeværelse i Nordsjælland – herunder Hillerød, Helsingør, Lyngby og Roskilde – anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige nordsjællandske håndværkerfirmaer specialiseret i nyt badeværelse. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar
Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Hvad koster et nyt badeværelse i Nordsjælland og omegn?

Som indledningsvis beskrevet skal man regne med at hive lidt flere penge op af lommen, når man skal have lavet nyt badeværelse i Nordsjælland ift. resten af Danmark. Månedslønnen for en håndværker i Nordsjælland er nemlig 14% højere end landsgennemsnittet. Det kan måske lyde som en beskeden forskel, men ved en stor badeværelsesrenovering kan det betyde store forskelle i kroner og øre – især fordi timelønnen til håndværker, VVS-montør og eventuel elektriker udgør størstedelen af udgiften, når man skal have renoveret badeværelset.

Det er ikke muligt at give et præcist bud på, hvad et nyt badeværelse i Roskilde, Hillerød, Helsingør, Lyngby og resten af Nordsjælland koster. Det skyldes, at det afhænger af en lang række faktorer, som vi beskriver i næste afsnit. Ikke desto mindre kan vi give grove estimater for prisen på et nyt badeværelse i Nordsjælland:

Badeværelse i ny tilbygningNyt badeværelse i eksisterende værelseRenovering af eksisterende badeværelse'Ansigtsløft'
25.000-30.000 DKK pr. m232.000-36.000 DKK pr. m26.000-15.000 DKK pr. m22.000-8.000 DKK pr. m2

Bemærk: priserne ovenfor afspejler hele landsgennemsnittet for et nyt badeværelse. Regn derfor med, at priserne er noget højere i Nordsjælland, da timelønnen for håndværkere, VVS-montører, elektrikere mv. typisk er højere i Nordsjælland.

Et par kommentarer: et nyt badeværelse i et værelse hvor der ikke tidligere har været anlagt badeværelse er særlig dyrt, da rør til afløb og vandtilslutning skal trækkes fra det nye badeværelse til vandtilslutningen i boligen. Det er en så omfattende opgave, at det faktisk er billigere at lave nyt badeværelse i ny tilbygning (dog ikke højere, når du medregner prisen på selve tilbygningen). Derudover er et ‘ansigtsløft’ (dvs. lille renovering som ikke påkræver VVS-arbejde) væsentligt billigere end en fuld renovering af badeværelset, da det ikke kræver autoriseret VVS-installatør.

Bemærk, at prisestimaterne ovenfor i høj grad er vejledende og ikke skal tages for pålydende. Hvis du vil have et præcist estimat for, hvad det nye badeværelse koster, anbefaler vi, at du udfylder formularen fra 3byggetilbud ovenfor.

Hvad afhænger prisen af?

En komplet renovation af et gammelt badeværelse kan være en bekostelig affære.

Prisestimaterne som vi har givet ovenfor er som tidligere nævnt i høj grad vejledende, da de afhænger af en række faktorer. Så hvad afhænger prisen af? Se nedenfor de primære faktorer:

 • Typen af renovering: en totalrenovering af badeværelset er væsentligt dyrere end et ‘ansigtsløft’ til badeværelset. Dette er således den mest afgørende faktor for prisen på badeværelset, da et nyt badeværelse i et eksisterende værelse eksempelvis involverer kompliceret og dyrt VVS-arbejde.
 • Om du køber arbejdstimer eller totalentreprise: man kan spare mange penge, hvis man køber arbejdstimer fra håndværkeren ift. at indhente totalenterprise. Vi skriver mere om dette i under afsnittet ‘Sådan sparer du på det nye badeværelse’.
 • Landsdelen: månedslønnen og dermed timeprisen for håndværkere svinger afhængigt af landsdel. Som indledningsvist beskrevet, er månedslønnen noget højere for Nordsjælland end landsgennemsnittet (faktisk 14% højere).

Overblik: håndværkerfirmaer i Odense og på Fyn til nyt badeværelse

En lang række håndværkerfirmaer i Nordsjælland renoverer også badeværelse. Enten kan du lave en google-søgning på håndværkere i Nordsjælland generelt, en google-søgning på håndværkere i Lyngby, google-søgning på håndværkere i Hillerød, google-søgning på håndværkere i Helsingør, google-søgning på håndværkere i Roskilde eller bruge nedenstående liste med håndværkerfirmaer i Nordsjælland, Lyngby, Hillerød, Helsingør og Roskilde, som også renoverer badeværelser. Bemærk, at vi ikke har nogen forudgående erfaring eller samarbejde med pågældende firmaer.

Håndværkerfirmaer og VVS i Nordsjælland som også laver nye badeværelser

HåndværkerfirmaAdresseTelefonnummer
AUBO Køkken & Bad HelsingørFabriksvej 3, 3000 Helsingør+4549266959
Kvik | Køkken, bad og garderobe - HillerødIndustrivænget 2, 3400 Hillerød+4548255002
Bedre Bad HørsholmKongevejs-Centret 10, 1.th, 2970 Hørsholm+4571995993
HARLØSE VVS ApSHarløsevej 172, 3400 Hillerød+4548250449
Nk Holm VVS, Virum, Holte, Lyngby, BirkerødGrønnevej 48, 2830 Virum+4575259000
NSJ-HS /v Aurelijus Gedvilas - Nordsjællands håndværksserviceMarstrandsvej 7B, 3000 Helsingør+4553443110

Billigt badeværelse: Spar op til 100.000 DKK

Generelt er en god tommelfingerregel at finde en lille enkeltmands-VVS’er eller håndværker til at klare renoveringen af det nye badeværelse – på den måde slipper man for alle de fordyrende mellemled og administration.

En anden mulighed, hvis du vil spare ganske betragteligt på det nye badeværelse, handler om at købe arbejdstimer hos håndværkeren fremfor totalentreprise. Det er forbundet med en smule mere arbejde, fordi du selv skal købe materialer og tegne plantegning op for det nuværende badeværelse samt det ønskede badeværelse. Ikke desto mindre kan du spare op mod 100.000 DKK hvis du bestiller arbejdstimer fremfor totalentreprise. Vi har skrevet mere i detaljer om, hvordan man sparer op mod 100.000 DKK på badeværelset her.

Skal man søge byggetilladelse til nyt badeværelse?

Om du skal søge byggetilladelse afhænger i høj grad af, om du bor i enfamiliehus eller lejlighed i Odense eller på Fyn. Når man bor i lejlighed, skal man næsten altid ansøge om byggetilladelse fra Odense Kommune ved renovering eller etablering af nyt badeværelse. Kravene til hvornår du skal søge byggetilladelse for enfamiliehus er mere lempelige. Tommelfingerregelerne er således:

 • Du skal altid søge byggetilladelse, hvis du vil etablere badeværelse (vådrum) i et allerede eksisterende værelse som ikke tidligere har været beregnet til badeværelse eller ved tilbygning som udvider boligarealet.
 • Hvis du bor i lejlighed, skal du næsten altid have en byggetilladelse og indsende en anmeldelse til kommunen. Det gælder både flytning af vægge, udvidelse af badeværelset, sænkning af loftet eller ny placering af WC.

Du kan indsende ansøgning om byggetilladelse til Lyngby-Taarbæk Kommune her. Husk desuden, at Byggereglementet stiller krav til, hvordan badeværelset renoveres – f.eks. at al VVS- og el-arbejde udføres af hhv. autoriseret blikkenslager og autoriseret elektriker. Du kan læse mere om reglerne for renovering af badeværelse her.

Badeværelse i sommerhuset: Prisberegner og inspiration

Går man med tanker om at give sommerhuset en kærlig hånd inden den kommende sommer, er badeværelset et godt sted at starte. Det gør sommerhuslivet mere komfortabelt og luksuriøst, ligesom ejendomsværdien øges ved eventuelt salg af sommerhuset. Men hvor meget koster renovationen af badeværelset? Og hvad er processen? Her finder du grove prisestimater, vejledning til renovationen og inspiration til skønne sommerhusbadeværelser.

Få 3 gratis estimater for prisen på et nyt badeværelse i dit sommerhus
Hvis du vil præcist estimat for prisen på et nyt badeværelse i dit sommerhus, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar

Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Hvad koster et badeværelse i sommerhuset?

Prisen på det nye badeværelse afhænger af en lang række variabler. Er der tale om anlæggelse af helt nyt badeværelse? En komplet renovering af badeværelset? Eller blot et make-over af badeværelset? Hvor meget af arbejdet er du selv villig til at lave? Hvor i landet er sommerhuset placeret? Disse faktorer – blandt mange andre – afgør, hvad du skal slippe af med. En generel tommelfingerregel er, at hvis vandrør og VVS allerede er anlagt, vil prisen blive langt billigere.

 • Anlæggelse af nyt badeværelse: 32.000-36.000 DKK per kvadratmeter
 • Komplet renovering af eksisterende badeværelse: 6.000-15.000 DKK per kvadratmeter
 • Make-over (ansigtsløft) af eksisterende badeværelse: 5.000-10.000 DKK per kvadratmeter

Beregningen foretages som følger: Pris per kvadratmeter x antallet af kvadratmeter

Som den skarpe læser måske vil have bemærket, er anlæggelse af nyt badeværelse betragteligt dyrere end en renovering af et eksisterende. Det skyldes, at al VVS- og kloakarbejde allerede er udført. Det er således VVS-arbejdet, der typisk er dyrest, især fordi det kræver autoriseret kloakmester. Priserne ovenfor er grove estimater. Hvis man ønsker et præcist bud, anbefaler vi, at man indhenter pristilbud fra forskellige murermestre.

Vejledning til renoveringen: skridt for skridt

 1. Gør dig tanker om, hvilken stil badeværelset skal være i. Det er i sagens natur lettere sagt end gjort, for man skal både tage hensyn til æstetikken i badeværelset (og at stilen komplimenterer resten af sommerhuset) og de mere praktiske behov. Du kan enten finde inspiration i billedserien nedenfor, på Instagram, Pinterest eller lignende. En anden mulighed er også at søge råd hos en indretningsarkitekt eller murermester.
 2. Efter man har gjort sig nogle overordnede tanker om stilen samt noteret sig de praktiske detaljer (kvadratmeter af badeværelset, om VVS allerede er installeret, om nye klinker og fliser skal lægges osv.), kan man begynde at indhente tilbud fra murermestre. Vi anbefaler servicen 3byggetilbud grundet overskueligheden, men man kan f.eks. supplere tilbud fra 3byggetilbud med lokale murermestre gennem Google Local. På den måde sikrer man sig den bedste pris til den bedste kvalitet. Vi anbefaler desuden, at man benytter en murermester som specialiserer sig i vådrum (badeværelser).
 3. Beskriv opgaven for murermesteren i detaljer (kvadratmeter, stand af nuværende badeværelse, behov for VVS, eventuelt billeder af nuværende badeværelse osv.). Spørg desuden om tidshorisont, samlede pris og dagsbøder (dvs. betaling til dig, hvis de ikke overholder deadline for, hvornår badeværelset skal være færdigt).

Nyt badeværelsesgulv: Hvad koster et nyt gulv på badeværelset?

Hvis man skal renovere badeværelset på budget, er et nyt badeværelsesgulv et godt sted at starte. Det kan give badeværelset et markant ansigtsløft uden at man skal til at rode med dyre VVS-installationer. Samtidig er badeværelsesgulvet en af de få renoveringer på badeværelset, der ikke lovmæssigt kræver, at arbejdet bliver udført af en autoriseret VVS-installatør. Så hvad er kvadratmeterprisen på et nyt badeværelsesgulv? Og hvilke krav stiller Bygningsreglementet til gulvet?

Få 3 gratis estimater på nyt badeværelsesgulv

Hvis du vil præcist estimat for et nyt badeværelsesgulv, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene. Husk at angive, at det opgaven er et nyt badeværelsesgulv i formularen.

 • Gratis
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar


Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Prisen på nyt badeværelsesgulv: hvor meget koster det?

Kvadratmeterprisen på badeværelsesgulvet afhænger af en række faktorer:

 • Materialet: keramiske fliser er væsentligt billigere end f.eks. marmor. Gulvmaterialet er derfor en betydelig faktor for prisen på badeværelsesgulvet.
 • Gulvvarme: hvis du ønsker gulvvarme, skal det bygges ind i gulvkonstruktionen, hvilket kan være dyrt. Det kræver desuden lovmæssigt en autoriseret VVS-installatør. Gulvvarme er således både en umiddelbar omkostning i det renoveringen af badeværelsesgulvet, men det er også en løbende udgift i forbruget af varmt vand.
 • Gør-det-selv eller håndværker: hvis man hyrer en håndværker til opgaven, skal man naturligvis lægge prisen på arbejdstimerne oveni. Har man ingen erfaring med lignende gør-det-selv arbejde, anbefaler vi dog, at man får hjælp fra en håndværker.
 • Størrelsen på badeværelset: jo større dit badeværelse er, jo billigere er kvadratmeterprisen. Er badeværelset mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder, defineres hele rummet ifølge Bygningsreglementet som en vådzone. Det vil sige, at alle vægoverflader skal behandles som vådzone og således være vandtætte. Er badeværelset over 3.25 m2 eller bredere end 1,3 m, er det kun badeværelsesgulvet, som behøver at behandles som vådzone og således være vandtæt.

Til trods for de mange faktorer der afgør prisen for det nye badeværelse, er vores estimat på nyt badeværelsesgulv mellem 800-1.200 DKK pr. kvadratmeter. Denne pris forudsætter standard keramiske fliser, at badeværelset er større end 3,25 m2, at arbejdet udføres af en håndværker samt at der ikke etableres gulvvarme. Du kan udfylde formularen på vores forside for at få et gratis og uforpligtende tilbud på badeværelsesgulvet fra tre forskellige byggeentrepriser.

Hvilke regler gælder for gulve på badeværelset?

Ifølge Bygningsreglementet stilles der følgende krav:

 1. Er badeværelsesgulvet mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder, defineres hele rummet som vådzone. Det betyder, at alle vægoverflader skal behandles som vådzone. At det er en vådzone betyder, at alle vægoverflader, inklusiv alle konstruktioner, samlinger, hjørner og rørgennemføringer, skal være vandtætte.
 2. Er badeværelsesgulvet over 3,25 m2 eller bredere end 1,3 m behøver kun badeværelsesgulvet – og 10 cm op af væggen – at være vandtæt.
 3. Vandtæthed i vådzoner kan opnås på følgende måder: vandtæt gulvkonstruktion, hvilket kræver, at der anvendes beton med en styrke på 20 MPa (beton 20), som støbes i en tykkelse på mindst 60 mm. Gulvkonstruktionen bør laves med vandtæt belægning (læs mere i afsnittet om gulvmaterialer). Alternativt kan gulvkonstruktionen laves med et vandtæt lag (vådrumsmembran), som f.eks. kan være en flydende gummimasse, som smøres på og hærdes til vandtæt lag.
 4. Trægulv: Bygningsreglementet SBI-anvisning 252 fraråder brug af trægulv, men hvis man vælger at bruge træmateriale, bør konstruktionen være MK-godkendt eller beskrevet i en SBi-anvisning 252. Fuger og samlinger mellem gulv, vægge og i hjørner skal også være helt vandtætte.
 5. Materialer: alle materialer skal være MK-godkendte til at tætne badeværelset. Desuden hænger MK-godkendte produkter typisk sammen i systemer, og man må ifølge Bygningsreglementet ikke sammensætte forskellige MK-godkendte produkter. Læs mere på etadanmark.dk her.

Valg af materiale til gulvbelægning på badeværelset

Der findes flere forskellige mulige materialer, som man kan vælge til gulvbelægning. De kan alle give et markant anderledes udseende, men de er også betydeligt anderledes i prisklassen. Du bør således vælge materialet på badeværelsesgulvet baseret dels på hvilken stil, du ønsker, men også hvad budgettet rækker til. Nedenfor har vi beskrevet de mest populære materialer samt priserne:

Keramiske fliser

Keramiske fliser er det mest anvendte materiale. De er praktiske, fordi de med deres lukkede overflade både er vandafvisende og nemme at rengøre (afviser skidt og tåler afkalkningsmiddel). Fliser under  5 x 5 cm kaldes mosaikfliser og kan være unikke i deres stil og velegnede i buede overflader. Keramiske fliser kan fås helt ned til 90 DKK per m2 og helt op til 900 DKK per m2. Det er især mosaikfliser, som kan være dyre i kvadratmeterprisen. Hvis man vil finde flotte og autentiske keramiske fliser til lave priser, kan det være en idé at gå på udkig efter brugte keramiske fliser.

Granit og naturstensfliser

Granit og naturstensfliser er et andet populært valg. Granit er ligesom keramiske fliser praktiske, fordi de tåler afkalkningsmiddel. Derudover er det et hårdt og slidstærkt materiale. Granit fås både poleret og matslebet. Prisen varierer mellem 300-900 DKK pr m2.

Marmor

Selvom marmor er et flot gulvmateriale, er det et noget upraktisk materiale. Det tåler ikke afkalkningsmiddel og bør behandles med voks eller ligende midler. Marmor bør behandles, ellers suger det nemt vand og snavs til sig. Marmorfliser fås fra 400 DKK helt op til 2.500 DKK per kvadratmeter.

Skifer

Skifer er et andet flot og rustikt materiale, som kan være noget besværligt at holde pænt. Med en lagdelt og noget åben struktur er det knap så velegnet som badeværelsesgulv. Uden behandling suger det nemt vand og snavs til sig, og benytter man skifer, bør man derfor forsegle det. Det kan være svært at holde skifer kalkfrit, fordi det ikke tåler afkalkningsmiddel. Skifer kan dog være en god mulighed op ad vægge, som ikke defineres som vådzone (se afsnit om regler for badeværelsesgulv). Skifer fås for mellem 500-1.500 DKK per kvadratmeter.

Terrazzo

Terrazzo er lavet af skærver af marmor. Det støbes i fast betonlag og bliver derefter slebet i overfladen. Terrazzogulv støbes på stedet, hvilket giver mulighed for at lave kant langs væggen. Det gør processen noget nemmere, fordi byggereglementet kræver, at 10 cm op af badeværelsesgulvet skal være vandtæt. Ligesom granit, skifer og marmor tåler terrazzo ikke afkalkningsmiddel. Bliver gulvet dog gråt og kedeligt med tiden grundet kalk, kan gulvet slibes på et senere tidspunkt. Priseksempel på terrazzogulv: for et 8 kvadratmeter gulv – inkl. ved bruseren, kan et terrazzogulv fås for 10.000 DKK alt inklusiv.  Det vil sige 1.250 DKK per kvadratmeter.

PVC- eller vinylgulv

PVC- eller vinylgulv på badeværelset er et godt valg til især 1. sal badeværelser som ikke kan tåle tunge gulve. Man kan bestille vinyl i forskellige bredder mellem 200-400 cm, og vinylgulve leveres typisk med en 10-15 års garanti. Alle samlinger svejses med en særlig svejsetråd for at opnå fuld tæthed. Arbejdet skal jf. Byggereglementet udføres af firmaer tilsluttet Gulvbranchens Vådrumskontrol (GVK). Du kan se alle GVK-godkendte firmaer på Gulvbranchen.dk. Vinylgulvsmateriale kan fås for mellem 100-500 DKK per kvadratmeter, men det meste ligger i prisklassen 250 DKK.

Trægulv

Hvis du benytter trægulv, skal du være opmærksom på, at det er en noget besværlig og dyr løsning, selvom slutresultatet kan være enormt flot. Jf. Bygningsreglementet bør konstruktionen være MK-godkendt eller beskrevet i en SBi-anvisning 252.

Hvordan sparer man på badeværelsesgulvet?

Der er umiddelbart tre måder hvorpå man kan spare penge på at lægge nyt badeværelsesgulv:

 1. Køb brugte fliser eller klinker: og spar på materialeomkostningerne. Man kan finde både autentiske, flotte og billige brugte fliser. Se f.eks. Den Blå Avis for det store udvalg. En anden mulighed er at genbruge de eksisterende fliser og behandle dem for kalk og snavs.
 2. Få tilbud på arbejdstimer i stedet for totalentreprise: med totalentreprise tager håndværkerfirmaet sig både af håndværkerarbejdet og indkøb af materialer. Hertil lægger de til gengæld høje priser på materialerne for at øge profitten. Hvis du er villig til selv at stå for indkøb af materialer og styre hele processen, kan du vælge kun at få tilbud på arbejdstimer. Det sparer man mange penge på. I denne artikelI denne artikel har vi beskrevet hele processen, hvorved man kan spare op til 100.000 DKK for totalrenovering af badeværelset, ved kun at bestille arbejdstimer for håndværkeren i stedet for totalentreprise.
 3. Gør-det-selv: ved selv at gøre dele af arbejdet eller hele arbejdet med at lægge nyt badeværelsesgulv, sparer man selvsagt arbejdstimerne hos håndværkeren. Hvis ikke du har erfaring fra lignende projekter, fraråder vi dog at gøre det selv.

Badeværelsesgulv på lille badeværelse

Hvis du har et lille badeværelse (dvs. at badeværelsesgulvet er mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder), defineres hele badeværelsesrummet som vådzone. Det betyder, at alle vægoverflader skal være vandtætte. Prisen på badeværelsesgulvet kommer således til at være højere i forhold til et stort badeværelsesgulv. Nedenfor har vi vedlagt billede af et lille badeværelsesgulv til inspiration.

Badeværelsesgulv på 1. sal

Skal du lægge nyt badeværelsesgulv på 1. sal, vil etageadskillelsen ikke altid kunne bære tunge badeværelsesgulve. Her skal gulvkonstruktionen typisk være let. Det kan f.eks. være ved, at gulvkonstruktionen er opbygget af lette materialer som krydsfinér, der er lagt oven på den bærende træbjælke, i stedet for f.eks. beton, der enten er støbt på stedet eller lagt ud som præfabrikeret betonelementer. Et andet godt materiale til gulvet er PVC- eller vinylgulv på 1. sal.

Hvor meget koster varme i badeværelsesgulvet?

For mange kan gulvvarme være en dejlig luksus i de kolde decembermåneder. Og hvis man i forvejen skal have brækket badeværelsesgulvet op for at lægge nyt gulv, kan gulvvarme i særlig grad betale sig.

Hvis der alligevel skal ligges nyt badeværelsesgulv, koster gulvvarmen (med arbejdstimer og materialer) ca. mellem 600 og 1.100 DKK per kvadratmeter. Læg oveni prisen for selve badeværelsesgulvet.

Badeværelse inspiration og ideer: 45 store & små badeværelser

Hvad end man går med tankerne om helt at istandsætte sit badeværelse eller blot give det et mindre ansigtsløft, kan opgaven måske forekomme uhåndgribelig. Især hvis man ikke har en nogenlunde fornemmelse for, hvordan man ønsker slutresultatet af badeværelset. Heldigvis kommer internettet som i så mange andre tilfælde til undsætning: der findes utal af flotte badeværelser i mange forskellige afskygninger på nettet til inspiration. Det giver mulighed for at udpege netop det design af badeværelset, som passer til ens smag og idé. Blandt Instagram og Pinterest har vi samlet 45 forskellige badeværelser i både store og mindre størrelser. Vi har kategoriseret alle fotos efter størrelse og generel karakteristika. Følgende fotos bærer præg af de nyeste trends i 2019.

Få et gratis og uforpligtende tilbud fra en boligarkitekt

Hvis du vil søge indledende rådgivning og få et indledende tilbud på nyt badeværelse, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Ved at udfylde det korte skema får du et tilbud på et nyt badeværelse fra boligarkitekter og håndværkere. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

 • Gratis
 • Uforpligtende
 • Hurtigt svar


Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Hvad koster et nyt badeværelse?

Prisen på et nyt badeværelse afhænger af flere faktorer. Dels spiller størrelsen på badeværelset en væsentlig rolle, mens omfanget af renoveringen også i høj grad afgør den samlede pris. Priserne nedenfor er grove estimater for priserne:

 • Helt nyt badeværelse: 32.000-36.000 DKK per kvadratmeter
 • Komplet renovering af eksisterende badeværelse: 6.000-15.000 DKK per kvadratmeter
 • Ansigtsløft (dvs. æstetisk renovering, f.eks. nye klinker, men uden el-installation): 3.000-10.000 DKK per kvadratmeter

Et helt nyt badeværelse i et eksisterende værelse er særlig dyrt, fordi det kræver nye installationer af vandrør, WC, brusekabine, håndvask og lignende VVS-installationer. Omvendt er en komplet renovering af et eksisterende badeværelse en del billigere, fordi det blot kræver renovering af eksisterende afløb og vandrør. Et ansigtsløft af badeværelset kan typisk være meget billigt, fordi det typisk kun indbefatter nye klinker, brusekabine mv. Arbejdet det kræver af håndværkeren samt materialerne er derfor mere sparsomme.

Badeværelse inspiration: skønne badeværelser fra Instagram, Pinterest mv.

Internettets mange afkroge besidder flere milliarder fotos, og derfor giver det god mening at søge inspiration til det nye badeværelse på bl.a. Instagram, Pinterest mv. Både Instagram og Pinterest bruger såkaldte hashtags, og derfor kan man med fordel søge på dem, hvis man har en Instagram- eller Pinterest-konto. Se f.eks. følgende hashtags Pinterest: #Scandinavianbathrooms, #beautifulbathrooms, #Bathroomideas eller #Bathrooms.

Små badeværelser til de mindre københavnerlejligheder

Badeværelser i skandinavisk design

Fransk inspireret badeværelse

Badeværelser på udstilling: Find inspiration til indretningen

En udstilling – også kendt som et showroom – af badeværelset kan give en bedre fornemmelse for badeværelsets indretning. For eksempel tilbyder både IKEA, Invita og HTH udstillinger til deres eksemplarer af badeværelser.

Badeværelser på udstilling: Find inspiration til indretningen
En udstilling – også kendt som et showroom – af badeværelset kan give en bedre fornemmelse for badeværelsets indretning. For eksempel tilbyder både IKEA, Invita og HTH udstillinger til deres eksemplarer af badeværelser.

Inspiration til flisegulvet på badeværelset

Nedenfor har vi fundet unikke fliser til badeværelsesgulvet.

 

 

 

 

 

 

 

Badeværelser med skråvæg til inspiration

 

 

 

 

Små badeværelser til de mindre københavnerlejligheder

Det kan være svært at finde inspiration til de mindre københavnerlejligheder. Det har vi også inkluderet i vores opslagstavle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Badeværelser i skandinavisk design

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fransk inspireret badeværelse

 

 

 

Nyt badeværelse i kælderen: Beregn pris, og læs om regler og love

Hvis man bor i hus med masser plads, kan et badeværelse være en praktisk løsning: dels er det typisk billigere at bygge nyt badeværelse i kælderen, fordi der typisk allerede er de nødvendige vandrør. Derudover kan manglende plads i rum i huse af ældre dato være en udfordring, hvor der typisk er mere plads i kælderen. Og sidst er regler og love for opførelse af badeværelser i kælderen mindre restriktive ift. almindelige rum. Det gør VVS-arbejdet nemmere og billigere. Men hvad koster badeværelset i kælderen? Og skal man have byggetilladelse til at bygge et? Alt det finder du svar på nedenfor.

Få 3 gratis estimater for prisen på et nyt badeværelse i din kælder
Hvis du vil have et præcist estimat for prisen på et nyt badeværelse i kælderen, anbefaler vi, at du benytter servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar

Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Beregn pris: hvad koster et badeværelse i kælderen?

Normalt kan et helt nyt badeværelse i et eksisterende værelse være forholdsvis dyrt. En tommelfingerregel er 32.000-36.000 DKK per kvadratmeter. Det er heldigvis ofte langt billigere, hvis man skal nyt badeværelse i kælderen. Her kan man få et nyt badeværelse for 5.000-10.000 DKK per kvadratmeter.

Det vil sige, at hvis man vil bygge et badeværelse i et kælderum på f.eks. 12 kvadratmeter, vil man typisk skulle af med 84.000 DKK:

12 m2 * 7.000 DKK = 84.000 DKK

Det er i sagens natur et groft estimat, og prisen forudsætter også, at der i forvejen løber de nødvendige vandrør og VVS gennem kælderen. Hvis man ønsker et mere præcist estimat, anbefaler vi, at man indhenter tilbud fra diverse murerfirmaer.

Nyt WC, badekar, ventilator, håndvask, lys osv. i kælderen

Når man skal have anlagt nyt badeværelse, skal man selvsagt også tænke over, hvad man vil udstyre det med. Det er typisk nødvendigt at få installeret ventilator, fordi der i forvejen ofte er meget fugtigt i kælderen. På den måde sikrer man sig mod skimmelsvamp. Hvis badeværelset bliver anlagt ved et vindue, er ventilation ikke nødvendigt.

Nedenfor har vi lavet en oversigt over de typiske priser på udstyr. Men som altid er Google din ven.

 • Nyt WC: cirka mellem 3.000-5.000 DKK inklusiv etablering.
 • Nyt badekar: 3.000-15.000 DKK.
 • Ny ventilation: ventilation på badeværelset er vigtigt for at undgå fugt, som kan forårsage skimmelsvamp. Et nyt og velfungerende ventilationssystem inklusiv montering fås ca. for 500-1.500 DKK.
 • Ny håndvask: mellem 400-5.000 DKK.

Byggetilladelse til badeværelse i kælderen: Love og regler

Som nævnt indledningsvist er der færre restriktioner ved at anlægge badeværelse i kælderrum i forhold til almindelige rum. Det betyder, at man som regel ikke skal søge om byggetilladelse til badeværelse i kælderen. Dog er der en række love og regler, som man skal følge jf. Byggeloven:

 • Afstand: Der skal være mindst 110 cm fri afstand foran både håndvask og toilet, ligesom døren til rummet skal have en bredde på minimum 77 cm.
 • Ventilation: Der skal være tilstrækkelig med udluftning i badeværelset, hvilket enten kan være en regulær ventilator eller et kældervindue.
 • El og vand: Skal være udført af autoriserede installatører.
 • Vandtæthed: Samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer skal være tætte og vandafvisende.
 • Kloak: al kloakarbejde skal være udført af autoriseret kloakmester.

Om man skal søge byggetilladelse afhænger af, hvilken kommune man hører til. Generelt kan det være fornuftigt at tage kontakt til den tekniske forvaltning i kommunen (f.eks. Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune) og sørge for, at alt er efter reglementerne. Du kan desuden læse mere om reglerne i Byggeloven udarbejdet af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen.

Inspiration til badeværelset: 10 flotte Instagram-fotos

Hvis man søger inspiration til badeværelset (eller indretningen generelt), kan Instagram være en glimrende inspirationskilde. Vi anbefaler hashtags som #Nordicbathroom, #bathroomdesign, #bathroom eller #bathroombasement. Vi har valgt et lille udsnit nedenfor.

Hvad må man selv lave i badeværelset? Se love og regler her

At renovere badeværelset kan som bekendt blive en bekostelig affære. Og måske er det ikke ubegrænset, hvad der er budgetteret med for renoveringen af badeværelset.

Derfor kan det være en god idé at gøre noget af arbejdet selv for at spare på timetaksten for håndværkeren. Men hvad må man egentlig selv lave i badeværelset, når man skal have det renoveret? Nedenfor finder du alle renevante oplysninger om love og regler vedrørende renovering af badeværelset fra Byggereglementet.

Få 3 tilbud fra autoriserede VVS- og el-installatører

Uanset om du har hænderne skruet rigtigt på, skal visse dele af VVS- og el-arbejdet udføres af autoriserede installatører. Vi anbefaler derfor, at du får de bedste tilbud fra servicen fra 3byggetilbud.dk. Du får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige installatører. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar. Du kan vælge, om du blot vil bruge tilbuddene som informative estimater og afvise alle tilbuddene, eller om du vil takke ja til et af tilbuddene.

 • Gratis
 • 100% Uforpligtende
 • Hurtigt svar

Videoen nedenfor beskriver, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Derfor kan det betale sig selv at renovere noget af badeværelset

Den største udgiftspost når det kommer til renovering af badeværelset er som regel arbejdskraft fra håndværkere, VVS’ere og el-installatører. Selvom det meste af VVS- og el-arbejdet ikke må laves selv, da det skal laves af en henholdsvis autoriseret VVS-installatør og autoriseret el-installatør (mere om det senere i artiklen), så er der stadig mulighed for at lave dele af arbejdet selv for at spare på renoveringen.

Vi anbefaler dog kun, at man selv laver noget af arbejdet (f.eks. at skifte fliser), hvis man har erfaring fra tidligere lignende opgaver og i øvrigt har hænderne skruet godt på.

Må man selv skift fliser og male?

Du må f.eks. gerne selv skifte fliser, male væggene eller sætte skillevæg op. En generel tommelfingerregel er, at du selv må lave alt arbejde, der ikke har at gøre med installation eller ændringer i VVS- og el-installationer. Det skal du hyre en henholdsvis autoriseret VVS-installatør eller el-installatør til.

Når du skifter fliser på badeværelsesgulvet skal du dog være opmærksom på følgende regler fra Bygningsreglementet:

 1. Er badeværelsesgulvet mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder, defineres hele badeværelset som vådzone. I praksis betyder det, at alle vægoverflader skal behandles som vådzone. At det er en vådzone betyder, at alle vægoverflader, inklusiv alle konstruktioner, samlinger, hjørner og rørgennemføringer, skal være vandtætte.
 2. Er badeværelsesgulvet over 3,25 m2 eller bredere end 1,3 m behøver kun badeværelsesgulvet – og 10 cm op af væggen – at være vandtæt.
 3. Vandtæthed i vådzoner kan opnås på følgende måder: vandtæt gulvkonstruktion, hvilket kræver, at der anvendes beton med en styrke på 20 MPa (beton 20), som støbes i en tykkelse på mindst 60 mm. Gulvkonstruktionen bør laves med vandtæt belægning (læs mere i afsnittet om gulvmaterialer). Alternativt kan gulvkonstruktionen laves med et vandtæt lag (vådrumsmembran), som f.eks. kan være en flydende gummimasse, som smøres på og hærdes til vandtæt lag.
 4. Trægulv: Bygningsreglementet SBI-anvisning 252 fraråder brug af trægulv, men hvis man vælger at bruge træmateriale, bør konstruktionen være MK-godkendt eller beskrevet i en SBi-anvisning 252. Fuger og samlinger mellem gulv, vægge og i hjørner skal også være helt vandtætte.
 5. Materialer: alle materialer skal være MK-godkendte til at tætne badeværelset. Desuden hænger MK-godkendte produkter typisk sammen i systemer, og man må ifølge Bygningsreglementet ikke sammensætte forskellige MK-godkendte produkter. Læs mere på etadanmark.dk her.

Må man selv lave el-arbejde?

Reglerne på badeværelser er for el-arbejde er de samme, som gælder for hvilket som helst andet gør-det-selv-arbejde i boligen. Du må således gerne skifte afbrydere og stikkontakter, hvis der er under 250 volt i ledningerne. Til gengæld må du f.eks. ikke selv lave nye el-installationer. Her er en fuld liste over ting, du ikke selv må lave og skal have en autoriseret el-installatør til at lave:

 • Helt nye el-installationer på badeværelset.
 • Opsætte halogenlamper (lavvoltbelysning). Du må til gengæld gerne selv gøre det, hvis transformer, lamper og ledninger er købt i samlet pakke (dvs. ikke købt hver for sig).
 • Udvide eksisterende elinstallationer i boligen, f.eks. sætte en ny stikkontakt op ved siden af en eksisterende
 • Udføre el-arbejde i sikringstavlen
 • Arbejde steder, hvor der er mere end 250 volt

Må man selv ændre eller lægge nye rør?

Det korte svar er: nej, du må ikke selv ændre eller lægge nye rør på badeværelset. Det lange svar er, at det er meget lidt, du selv må klare. F.eks. må du gerne selv udskifte vask eller vandlås, hvis det kan tilsluttes eksisterende afløb. Ligeledes må du gerne selv skifte WC, men du må ikke ændre på afløb, når du selv laver det.

Du skal altid have fat i en autoriseret VVS-installatør, når du skal have lavet følgende:

 • Alle ændringer på rørføring, afløb og lignende
 • Nye vvs-installationer på badeværelset

Skal man have byggetilladelse for at renovere badeværelset?

Reglerne for hvornår man skal søge byggetilladelse varierer en smule fra kommune til kommune. For eksempel er Københavns Kommune en smule mere strikse i deres regler, fordi der ofte er tale om lejligheder og tæt bebyggelse. Derfor kan det altid være en god idé at søge information på din kommunes respektive hjemmeside og eventuelt ringe til kommunens kundecenter.

Ikke desto mindre gælder der visse regler på landsplan for, hvornår du skal søge byggetilladelse:

 • Du skal altid søge byggetilladelse, hvis du vil etablere badeværelse (vådrum) i et allerede eksisterende værelse som ikke tidligere har været beregnet til badeværelse (dette gælder dog som regel ikke i huse).
 • Hvis du bor i lejlighed, skal du næsten altid have en byggetilladelse og indsende en anmeldelse til kommunen. Det gælder både flytning af vægge, udvidelse af badeværelset, sænkning af loftet eller ny placering af WC.

Krav til ventilation

Jævnfør Bygningsreglementet stilles der krav om særskilt udsugning med en minimum af 200 cm2 åbning. Det skal desuden være muligt at trække luft ind. Således skal ventilationsåbningen minimum være 100 cm2.

Krav til vådrum

Jævnfør Bygningsreglementet stilles der desuden krav til vådrummet. Som hovedregel skal vægge og gulve udføres, så de kan modstå fugtpåvirkning. På den måde garderer man sig mod eventuel skimmelsvamp. Der gælder følgende regler:

 • Som beskrevet i sektionen “Må man selv skift fliser og male?” skal gulve og gulvbelægning, herunder samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer og lignende, være vandtætte.
 • Gulvet i vådzonen (dvs. f.eks. brusenichen) skal have fald mod afløbet (minimum 1-2% hældning).
 • Der må ikke udføres rørgennemføring i den vandbelastende del af rummet
 • Vægge- og vægbeklædninger, herunder samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer og lignende skal være vandtætte i den vandbelastede del af rummet. Er badeværelset lille (dvs. mindre end 3,25 m2 eller med en bredde på 1,3 m eller derunder), betragtes hele badeværelset som en vådzone, og alle vægoverflader, inklusiv alle konstruktioner, samlinger, hjørner og rørgennemføringer, skal være vandtætte.

Husk at opdatere BBR-registret, når du er færdig

Når du er færdig med hele renoveringen, skal alle oplysninger opdateres i Bygnings- og Boligregistret. Det gælder alle ændringer, store som små. Det sikrer, at alle ændringer i din bolig er opdateret og ajour.

Gør-det-selv eller professionel håndværker?

Som gennemgået i ovenstående sektioner er der således ting du skal have udført af en autoriseret VVS-installatør og/eller el-installatør uanset hvor godt dine hænder er skruet sammen. Vi anbefaler derfor at bruge formularen øverst i artiklen, for at få de bedste tilbud på renoveringen af dit badeværelse.

Vandskade i badeværelset: alt om udbedring, forsikring og priser

Foruden kælderen er badeværelset det rum i boligen, der er mest udsat for vandskade. Det skyldes, at de mange vandrør der er lagt i og omkring badeværelset kan risikere at springe. Hvis du har mistanke om et sprængt rør i badeværelset, gælder det om at handle hurtigt for at begrænse skaden.

Reager hurtigt ved sprunget vandrør

Hvis et vandrør i badeværelset er sprunget, gælder det om at reagere hurtigt, så skadens omfang begrænses. Et sprunget vandrør kan nemlig resultere i en vandskade, som kan fugte store områder i boligen. Det kan forårsage skimmelsvamp og andre følgevirkninger. Så jo længere tid der går før skaden er udbedret, jo værre. Her er de ting, du skal gøre, når et vandrør er sprunget:

 • 1. Sluk for det vand, der fører til det sprængte rør.
 • 2. Hvis du har adgang til området, hvor vandrøret er sprunget, bør du så vidt muligt tørre op med klude, håndklæder, spande mv.
 • 3. Hvis du ikke har adgang til området, hvor vandrøret er sprunget, bør du kontakte en skadeservice med det samme. Du kan enten finde en skadeservice gennem din forsikring eller lave en google-søgning på skadeservice.
 • 4. Lej eller køb en affugter (se mere under følgende afsnit).

Ovenstående er de umiddelbare trin du bør følge. Følgelige uddybninger kommer nedenfor.

Hvor finder jeg skadeservice?

Når du skal have fat i en skadeservice, har du umiddelbart et par muligheder. Men hvis du har forsikring, anbefaler vi, at du tager kontakt til dem. Forsikringsselskabet har typisk en skadeservice tilknyttet. Såfremt vandskaden er dækket af dit forsikringsselskab, vil skadeservicen typisk også være gratis.

Hvis du ikke er dækket af forsikringen eller af anden grund ikke vil i forbindelse med forsikringsselskabets skadeservice, har du et par andre muligheder. Den letteste og billigste måde er at bruge en service som 3byggetilbud. 3byggetilbud.dk har en service for vandskade, hvor du gratis og uforpligtende kan få tre tilbud på udbedringen af vandskade fra tre forskellige skadeservices. Det sikrer den bedste pris for dig, samtidig med at du bliver præsenteret for et par forskellige muligheder.

En tredje mulighed er en simpel google-søgning på skadeservice. Ved hjælp af Google Locals (det lille kort der vil poppe op, se billedet nedenfor) bliver du præsenteret for firmaer der udbyder skadeservices i dit nærområde. Husk blot at slå lokalitet til i din browser, så Google kan se, hvor du befinder dig.

Hvis du googler skadeservice, bliver du præsenteret for en række firmaer i dit nærområde.

Med de firmaer kan du nu gribe telefonen, ringe til et par stykker og høre om de kan give et tilbud på din vandskadeopgave.

Leje eller køb af affugter – hvad koster det?

Hvis du har fået en skadeservice til at klare opgaven – enten gennem forsikringen, 3byggetilbud eller Google – vil de typisk også stå for at sætte en affugter op på badeværelset, i den tid som det nu er nødvendigt. Men hvis du selv klarer vandskaden uden hjælp, skal du enten leje eller købe en affugter.

Som navnet antyder, affugter en affugter netop det rum (i dette tilfælde badeværelset), der er fugtigt. Med risiko for skimmelsvamp efter vandskade er det af afgørende betydning, at man opsætter en affugter.

En ordentlig affugter fås for ca. 1.000-3.000 DKK. Leje af en affugter, derimod, koster typisk ikke mere end ca. 100-200 DKK om dagen. Medmindre du skønner, at du får brug for affugteren i andre sammenhænge, er det derfor sjældent, det kan betale sig at købe en affugter.

Når du enten skal leje eller købe en affugter er tre gode parametre at kigge på affugterkapacitet (liter i døgnet), luftgennemstrømning (kubikmeter i timen) og anbefalet rumstørrelse (i kvadratmeter).

Dækker min forsikring min vandskade?

Om forsikringsselskabet dækker vandskaden afhænger af, hvordan vandskaden er opstået. For eksempel dækker forsikringen sjældent, hvis du har ladet vandet til karbadet løbe, og der er opstået vandskade som resultat af det.

Hvis vandskaden er opstået som resultat af et sprunget vandrør, vil forsikringen (hvis muligt) ofte se dokumentation for, at VVS’en er udført af en autoriseret VVS-arbejder. Hvis ikke det er tilfældet, dækker forsikringen måske ikke.

Lettest er det dog at tage kontakt til forsikringen så snart skaden er sket. De vil typisk også hjælpe med skadeservice, opsætning og leje af affugter mv. Du kan jo så i samme ombæring spørge, hvad der er de typiske regler for vandskade hos forsikringen.

Priser – hvad koster en vandskade at få udbedret?

Omkostningerne ved vandskaden afhænger i høj grad af skadens omfang og hvor hurtig man har været til at reagere. Hvis vandskaden er forårsaget af et sprunget vandrør, og man ellers har været hurtig til at reagere, kan omkostningerne løbe op mod 5.000-10.000 DKK inklusiv nyt vandrør, udbedring af vandskaden og leje af affugter.

Hvilke følgevirkninger kan vandskaden give?

En vandskade kan gøre et område af boligen meget fugtigt. Blandt andet skimmelsvamp trives rigtig godt i fugtige områder. En udbedring af skimmelsvamp (især i murværket) kan være rigtig dyrt og beløbe sig fra 1.000 DKK (hvis man selv fikser det) til mange tusinde kroner.

Det er derfor det er så vigtigt at sikre sig, at badeværelset og det omkringliggende område er tørt efter en vandskade. Det sikrer man sig bedst med en effektiv affugter.

Guide: billig renovering af badeværelset – spar op til 100.000 DKK på budgettet

Hvis man ligger på et stramt budget, kan det måske virke lige lovlig optimistisk at sætte sin lid til et nyt badeværelse. Men det er ikke nødvendigvis tilfældet. En renovering af badeværelset kan gøres til rigtig fornuftige penge, hvis man sørger for selv at gøre noget af arbejdet. Derudover vil vi vise, hvordan du kan spare op til 100.000 DKK på renoveringen af badeværelset.

Hvad koster et badeværelse som regel?

Det er naturligvis svært at komme med et endegyldigt svar på, hvad et nyt badeværelse koster. Årsagen er, at det afhænger af mange faktorer. Navnlig:

 • Hvor meget af arbejdet man selv laver
 • Om der er tale om en komplet renovation eller et make over af eksisterende badeværelse
 • Størrelsen på badeværelset
 • Priserne på materialet

Alligevel kan man godt komme med nogle grove estimater for prisen. Generelt ligger prisen på mellem 10.000-15.000 DKK per kvadratmeter for en komplet renovation. En komplet renovation inkluderer nye rør, evt. nyt toilet eller håndvask, VVS, nye klinker mv. Er man blot på udkig efter et ansigtsløft af badeværelset, er det noget mere budgetvenligt med ca. 5.000-10.000 DKK per kvadratmeter. Et ansigtsløft inkluderer typisk ikke mere end nye klinker/fliser, nyt spejl og eventuelt ny brusekabine.

Få 3 tilbud på din nye badeværelse

Et nyt badeværelse kan være dyrt, hvis du kun indhenter et enkelt tilbud hos et håndværkerfirma. Får du derimod flere tilbud, vil der være konkurrence om din opgave. Det sikrer en lavere pris for dig. Med servicen fra 3byggetilbud.dk får du 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

 • Gratis
 • Uforpligtende
 • Hurtigt svar

Videoen nedenfor illustrerer, hvordan 3byggetilbud fungerer.

Guide: sådan sparer du op til 100.000 DKK på renoveringen af badeværelset

En talemåde lyder “if you pay peanuts you get monkeys”. Selvom det i mange omstændigheder gør sig gældende, er det heldigvis ikke tilfældet med denne metode til at spare op til 100.000 DKK på renoveringen af badeværelset. Det involverer nemlig hverken at betale håndværkeren lav løn, og det involverer heller ikke at lave alt arbejdet selv.

Til gengæld kan du spare op mod 100.000 DKK på renoveringen ved at få tilbud på arbejdstimer fra håndværkeren i stedet for totalentreprise. Med totalentreprise tager håndværkerfirmaet sig både af håndværkerarbejdet og indkøb af materialer, men det er til gengæld også det, der kan koste op mod 100.000 DKK ekstra. Hvis du blot køber arbejdstimerne fra håndværkeren (og gerne en selvstændig håndværker, de har typisk de laveste priser) og selv står for indkøb af materialer, kan du spare op mod 100.000 DKK. Det skyldes, at både håndværkeren og mellemmænd lægger ovenpå priserne for materialer, som dermed bliver langt dyrere, end hvis du selv køber det. Her er processen:

1. Lav præcis plantegning af det ønskede badeværelse: med 1:20 (dvs. 1 cm på papiret svarer til 20 cm i virkeligheden). Suppler eventuelt med at tegne vægge med diverse ønskede spejle og skabe forfra. Det skal bruges til at indhente tilbud fra håndværkerfirmaerne og hele vejen gennem processen. Husk derfor at måle præcist op.

Et eksempel på en plantegning af det ønskede badeværelse. Tegningen behøver ikke være så detaljeret og pæn, men præcise og specifikke mål er vigtige.

2. Indhent tilbud om arbejdstimer. Indsend samtidig plantegning om ønskede badeværelse samt fotos af nuværende badeværelse, så håndværkerne har en god idé om opgavens omfang. Indhent især tilbud fra selvstændige, da deres priser typisk er lavere.

Sådan sparer man på renovationen af badeværelset

Hvis man er på udkig efter en budgetvenlig renovation af badeværelset må man også erkende, at man ikke kan forvente den mest komplette renovation af badeværeslet. Men et ansigtsløft af badeværelset kan bestemt også gøre meget for badeværelsets udseende. Nedenfor har vi inkluderet et par steder, hvor man kan spare på renovationen.

Gør selv noget af arbejdet

De lavthængende frugter ligger især ved selv at renovere noget af badeværelset. Hvis man har stærke håndværkeregenskaber kan man f.eks. selv ligge klinkerne, hvilket spare mange arbejdstimer for en håndværker og dermed din pengepung.

Det kan dog ikke anbefales selv at lave noget af VVS-arbejdet, da en potentiel vandskade i så fald ikke er dækket af forsikringen. Langt de fleste forsikringer kræver nemlig, at VVS-arbejdet er lavet af en autoriseret VVS-arbejder.

Spar på materialerne

Hvis man skal have nyt toilet, ny håndvask, nye fliser, ny brusekabine mm., kan det betale sig at finde de mest prisvenlige steder at handle dem. Generelt kan det betale sig at købe sine materialer på nettet i stedet for detailforretningerne, fordi netbutikkerne typisk har færre udgifter at dække. Priserne på diverse materialer

 • Nyt WC: cirka mellem 3.000-5.000 DKK inklusiv etablering.
 • Nyt badekar: 3.000-15.000 DKK.
 • Ny ventilation: hvis man vil undgå skimmelsvamp på badeværelset – som kan blive en bekostelig affære – er det vigtigt, at man får tilstrækkelig ventilation. En badeværelsesventilator koster mellem 500-1.500 DKK.
 • Ny håndvask: mellem 400-5.000 DKK.

Hyr en prisvenlig håndværker

Arbejdskraft er dyr i Danmark, og det gælder i den grad også håndværkeres arbejdskraft. Derfor er der mange penge at spare – dels ved selv at gøre noget af arbejdet, men også ved at finde en mere konkurrencedygtig håndværker.

Sådan får man den bedste pris

Hvis man blot tager kontakt til et enkelt håndværkerfirma kan man næppe vide sig sikker på, at man får det mest prisvenlige bud. Håndværkerfirmaet vil med andre ord ikke være i konkurrence om din opgave. Hvis man derimod får flere bud fra flere forskellige håndværkerfirmaer, vil de være i konkurrence om at byde den laveste pris for at få din håndværkeropgave. Man kan gribe telefonen og få et tilbud fra håndværkere i nærområdet ved hjælp af en googlesøgning. En anden (hurtigere og mindre besværlig) mulighed er at bruge en service som 3byggetilbud, hvor man kan få tre gratis og uforpligtende tilbud fra tre forskellige håndværkerfirmaer (se linket øverst i artiklen).

Få klaret flere håndværkeropgaver på samme tid

Ligesom man nogle gange kan opnå en mængderabat ved at købe flere af samme varer i supermarkedet, kan man som regel også forhandle en vis rabat hos håndværkerfirmaet hvis man får klaret flere opgaver på samme tid. Hvis huset f.eks. godt kunne trænge til bedre isolering, kan man i samme omgang forhøre sig hos håndværkeren, om man kan få rabat, når man hyrer for flere opgaver. De kan typisk give en lavere pris end hvad det ellers ville koste, fordi deres overskud på opgaven stiger, jo større opgaven er. Det betyder, at de også kan give et mindre nedslag i prisen, hvis man hyrer for flere opgaver.

Skimmelsvamp på badeværelset: 5 effektive metoder til fjernelse og forebyggelse

Badeværelset er boligens mest fugtige og våde rum. Derfor er der gode vilkår for, at skimmelsvamp kan gro og mange boligejere kæmper med næb og klør mod skimmelsvampen. Selv om skimmelsvamp på badeværelset er ganske udbredt, gør det det selvfølgelig ikke til en mere fornøjelig oplevelse. Nedenfor finder du en guide til udbedring af skimmelsvamp på badeværelset.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en samlet betegnelse for den gruppe svampe, der gror i bygninger og frigiver sporer, hyfefragmenter, mikropartikler samt flygtige stoffer (MVOC) til luften. Tilstedeværelsen af skimmelsvamp er over længere perioder sundhedsskadelig og korreleret med træthed, hovedpine, åndedrætsbesvær og andre allergilignende symptomer. Eventuelle permanente skader er navnlig astma og vedvarende allergi (kilde: Astma-Allergi Danmark)

Skimmelsvamp trives bedst i fugtige omgivelser over 70% i relativ luftfugtighed. Det gør badeværelset til det mest udsatte rum i boligen for skimmelsvamp, hvis man ikke husker at lufte ud og ventilere efter bad mv.

Få gratis bud på udbedring af skimmelsvamp

Man kan få 3 gratis og uforpligtende tilbud for test og udbedring af skimmelsvamp på badeværelset gennem servicen 3byggetilbud.dk. Man får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

– Gratis

– Uforpligtende

– Hurtigt svar

Sådan ved man, om badeværelset har skimmelsvamp

De fleste bemærker skimmelsvampen visuelt. Svampen kan have et meget markant udseende med gråsorte nuancer. Men skimmelsvamp kan også være skjult bag bygningsværk og gro i tomrum. I sådanne tilfælde må man bruge sin lugtesans. Skimmel har ligesom sit udseende også en markant lugt af mug. Alternativt kan man få mistanke om skimmelsvamp, hvis man oplever træthed, hovedpine, åndedrætsbesvær mv. I sådanne tilfælde er der risiko for, at skimmelsvampen muligvis har udbredt sig til andre dele af badeværelset. De tre måder man kan se, om man har skimmel på badeværelset er altså:

 • Pletter af svamp med gråsorte nuancer typisk omkring brusekabinen, kanter mv.
 • Markant lugt af mug på badeværelset
 • At man oplever nogle af de tidligere omtalte symptomer for svamp: træthed, hovedpine og åndedrætsbesvær

Hvis man kan konkludere, at man har skimmelsvamp på badeværelset (eller blot har mistanke herom), er det en god idé at få en professionel ud. Vedkommende kan måle graden af skimmelsvamp samt hvilken type af skimmelsvamp, der er tale om (nogle svampe er mere sundhedsskadelige end andre). Vi anbefaler en service som 3byggetilbud.dk, hvor du kan få 3 gratis tilbud på udbedringen og målingen af skimmelsvamp.

3 metoder til udbedring af skimmelsvampen

Hvordan du skal gribe svampeangrebet an kommer an på tre ting:

 1. Mængden af skimmelsvamp
 2. Typen af svamp – nogle svampe er mere sundhedsskadelige end andre, og hvor akut/udførlig udbedringen bør være afhænger derfor af typen af svamp
 3. Hvor svampen befinder sig: hvis det er et svært tilgængeligt område kan det kræve, at du får en professionel til at udbedre svampen

Generelt gælder det, at jo mere udbredt og sundhedsskadelig svampen er, jo vigtigere er det, at man får professionel hjælp til udbedringen.

1. Gør-det-selv fjernelse med Protex Hysan for mindre angreb

Hvis badeværelset er ramt af et mindre skimmelangreb, og man kan konstatere, at det ikke har udbredt sig, kan man selv klare fjernelsen og udbedringen. Det er dog vigtigt at man sikrer sig, at der kun er tale om et lille område.

Man kan fjerne skimlen med et produkt specifikt udviklet til fjernelse af skimmelsvamp såsom Protex Hysan som er skimmeldræbende. Vi har fundet Protex Hysan som spray på nettet til 240 DKK. Et billigere alternativ er simpel klorin som fås for ca. 30 DKK. Det er omtrent ligeså effektivt.

Når man fjerner skimlen med et af ovenstående produkter, er det vigtigt, at man skrubber godt og fjerner al svampen. På den måde fjerner du alle svampesporer, som ellers kan formere sig. Bemærk, at midlerne typisk ikke fjerner evt. misfarvning, som opstår som følge af svampevæksten.

Når du har renset og rengjort hele badeværelset for svampen er en god idé at vaske badeforhæng i vaskemaskinen.

2. Udbedring af en professionel

En anden mulighed er at få udbedret svampeangrebet af en professionel. Processen er typisk, at de først bruger måleudstyr til at måle graden af svampespor i luften i hvert rum i boligen. Derefter konstaterer de, hvor skimlen har udbredt sig. Derefter vurderer de den bedste måde at udbedre problemet.

Fordelen ved at få testet og udbedret med hjælp fra en professionel er, at du sikrer dig, at svampen ikke har bredt sig til andre rum end badeværelset. Hvis skimmelsvampen på badeværelset er udbredt, er det også en god idé med en professionel.

3. Affugter og andre naturlige produkter

Hvis man har forbehold mod at bruge desinficerende midler som Protex Hysan og klorin eller blot vil afsøge alternative metoder, findes der en række naturlige produkter til fjernelsen:

 • Tetræsolie
 • Eddike
 • Sæbevand
 • Destilleret ethanol
 • Grapefrugteekstrakt
 • Klorblegemiddel
 • Alkoholspray
 • Lak

En affugter for en periode og rigelig med udluftning af badeværelset er også rigtig fornuftigt for at fjerne levevilkåret for svampen og undgå at den finder indpas igen. Man kan enten leje en affugter eller købe en til ca. 1000-2000 DKK.

Hvad koster en professionel test og udbedring? – Priser

Hvis du skal have testet badeværelset for skimmelsvamp, har vi fundet priser mellem 2.400-2.600 DKK. Det inkluderer typisk fugttest, PRO-Clean skimmeltest og råd og vejledning (kilde: Bolius.dk).

En professionel udbedring afhænger i sagens natur af omfanget af svampeangrebet. Derfor er det svært at komme med et prisestimat. Hvis man kunne tænke sig et prisestimat, anbefaler vi den gratis og uforpligtende service 3byggetilbud. Her får man tre tilbud på udbedringen af skimmelsvampen (husk billeder og ordentlig beskrivelse af skimmelsvampens omfang).

Kan man selv fjerne skimmelsvampen?

Om man selv er i stand til at fjerne skimmelsvampen afhænger af, hvor meget skimlen har udbredt sig (f.eks. i andre rum i boligen). Hvis det er tilfældet, kan man ikke nødvendigvis selv identificere svampen og fjerne den. I de tilfælde er professionel hjælp nødvendig.

Er skimlen afgrænset til et område i badeværelset, kan man fjerne det med grundig rengøring med Protex Hysan eller klorin og vask af badeforhæng.

Dækker forsikringen skimmelsvamp?

En husforsikring dækker typisk test og udbedring af skimmelsvamp. Især hvis skimmelsvampen kommer som resultat af rørskade/vandskade. Der kan dog være skrevet i den enkelte police såfremt visse aspekter af skimmelangreb ikke dækkes. Det anbefales, at man tager kontakt med sin forsikring og forhører sig.

Skimmelsvamp efter vandskade

Hvis man har haft vandskade på badeværelset og ikke har formået at sikre sig, at der var tørt efterfølgende, kan der udbrede sig skimmelsvamp. Skimmelsvamp som resultat af vandskade er typisk en smule mere alvorligt, og derfor anbefales det, at man får professionel hjælp.

Forebyggelse af skimmelsvamp på badeværelset

For at undgå skimmelsvamp i fremtiden er det en god idé at tage sig nogle forholdsregler. Det er nemt at forebygge skimmelsvamp, og man sparer sig selv for meget tid og besvær ved at undgå skimmelsvamp.

Luft ud efter bad o.lign.

Den nemmeste måde at undgå skimmelsvamp er ved at lufte godt ud på badeværelset efter bad o.lign. Det tager ingen tid at åbne vinduet, og det sikrer, at rummet ikke er fugtigt lang tid ad gangen, hvilket reducerer risikoen for skimmelsvamp.

Få monteret en ventilator

Hvis der ikke er noget vindue på badeværelset, er det nødvendigt at få installeret en badeværelsesventilator. De koster typisk mellem 500-1.000 DKK og sparer dig for meget besvær.

Hæng vasketøjet til tørre udenfor

Hvis man plejer at hænge vasketøjet til tørre på badeværelset eller indenfor i det hele taget, anbefaler vi, at man hænger det til tørre udenfor i stedet. Når vasketøjet tørre, fordufter vandet fra tøjet, hvilket øger luftfugtigheden. Det øger risikoen for skimmelsvamp.