Skimmelsvamp på badeværelset: 5 effektive metoder til fjernelse og forebyggelse

Badeværelset er boligens mest fugtige og våde rum. Derfor er der gode vilkår for, at skimmelsvamp kan gro og mange boligejere kæmper med næb og klør mod skimmelsvampen. Selv om skimmelsvamp på badeværelset er ganske udbredt, gør det det selvfølgelig …

Badeværelset er boligens mest fugtige og våde rum. Derfor er der gode vilkår for, at skimmelsvamp kan gro og mange boligejere kæmper med næb og klør mod skimmelsvampen. Selv om skimmelsvamp på badeværelset er ganske udbredt, gør det det selvfølgelig ikke til en mere fornøjelig oplevelse. Nedenfor finder du en guide til udbedring af skimmelsvamp på badeværelset.

Hvad er skimmelsvamp?

Skimmelsvamp er en samlet betegnelse for den gruppe svampe, der gror i bygninger og frigiver sporer, hyfefragmenter, mikropartikler samt flygtige stoffer (MVOC) til luften. Tilstedeværelsen af skimmelsvamp er over længere perioder sundhedsskadelig og korreleret med træthed, hovedpine, åndedrætsbesvær og andre allergilignende symptomer. Eventuelle permanente skader er navnlig astma og vedvarende allergi (kilde: Astma-Allergi Danmark)

Skimmelsvamp trives bedst i fugtige omgivelser over 70% i relativ luftfugtighed. Det gør badeværelset til det mest udsatte rum i boligen for skimmelsvamp, hvis man ikke husker at lufte ud og ventilere efter bad mv.

Få gratis bud på udbedring af skimmelsvamp

Man kan få 3 gratis og uforpligtende tilbud for test og udbedring af skimmelsvamp på badeværelset gennem servicen 3byggetilbud.dk. Man får 3 forskellige tilbud fra 3 forskellige håndværkerfirmaer. Gratis, uforpligtende og med hurtigt svar.

– Gratis

– Uforpligtende

– Hurtigt svar

Sådan ved man, om badeværelset har skimmelsvamp

De fleste bemærker skimmelsvampen visuelt. Svampen kan have et meget markant udseende med gråsorte nuancer. Men skimmelsvamp kan også være skjult bag bygningsværk og gro i tomrum. I sådanne tilfælde må man bruge sin lugtesans. Skimmel har ligesom sit udseende også en markant lugt af mug. Alternativt kan man få mistanke om skimmelsvamp, hvis man oplever træthed, hovedpine, åndedrætsbesvær mv. I sådanne tilfælde er der risiko for, at skimmelsvampen muligvis har udbredt sig til andre dele af badeværelset. De tre måder man kan se, om man har skimmel på badeværelset er altså:

 • Pletter af svamp med gråsorte nuancer typisk omkring brusekabinen, kanter mv.
 • Markant lugt af mug på badeværelset
 • At man oplever nogle af de tidligere omtalte symptomer for svamp: træthed, hovedpine og åndedrætsbesvær

Hvis man kan konkludere, at man har skimmelsvamp på badeværelset (eller blot har mistanke herom), er det en god idé at få en professionel ud. Vedkommende kan måle graden af skimmelsvamp samt hvilken type af skimmelsvamp, der er tale om (nogle svampe er mere sundhedsskadelige end andre). Vi anbefaler en service som 3byggetilbud.dk, hvor du kan få 3 gratis tilbud på udbedringen og målingen af skimmelsvamp.

3 metoder til udbedring af skimmelsvampen

Hvordan du skal gribe svampeangrebet an kommer an på tre ting:

 1. Mængden af skimmelsvamp
 2. Typen af svamp – nogle svampe er mere sundhedsskadelige end andre, og hvor akut/udførlig udbedringen bør være afhænger derfor af typen af svamp
 3. Hvor svampen befinder sig: hvis det er et svært tilgængeligt område kan det kræve, at du får en professionel til at udbedre svampen

Generelt gælder det, at jo mere udbredt og sundhedsskadelig svampen er, jo vigtigere er det, at man får professionel hjælp til udbedringen.

1. Gør-det-selv fjernelse med Protex Hysan for mindre angreb

Hvis badeværelset er ramt af et mindre skimmelangreb, og man kan konstatere, at det ikke har udbredt sig, kan man selv klare fjernelsen og udbedringen. Det er dog vigtigt at man sikrer sig, at der kun er tale om et lille område.

Man kan fjerne skimlen med et produkt specifikt udviklet til fjernelse af skimmelsvamp såsom Protex Hysan som er skimmeldræbende. Vi har fundet Protex Hysan som spray på nettet til 240 DKK. Et billigere alternativ er simpel klorin som fås for ca. 30 DKK. Det er omtrent ligeså effektivt.

Når man fjerner skimlen med et af ovenstående produkter, er det vigtigt, at man skrubber godt og fjerner al svampen. På den måde fjerner du alle svampesporer, som ellers kan formere sig. Bemærk, at midlerne typisk ikke fjerner evt. misfarvning, som opstår som følge af svampevæksten.

Når du har renset og rengjort hele badeværelset for svampen er en god idé at vaske badeforhæng i vaskemaskinen.

2. Udbedring af en professionel

En anden mulighed er at få udbedret svampeangrebet af en professionel. Processen er typisk, at de først bruger måleudstyr til at måle graden af svampespor i luften i hvert rum i boligen. Derefter konstaterer de, hvor skimlen har udbredt sig. Derefter vurderer de den bedste måde at udbedre problemet.

Fordelen ved at få testet og udbedret med hjælp fra en professionel er, at du sikrer dig, at svampen ikke har bredt sig til andre rum end badeværelset. Hvis skimmelsvampen på badeværelset er udbredt, er det også en god idé med en professionel.

3. Affugter og andre naturlige produkter

Hvis man har forbehold mod at bruge desinficerende midler som Protex Hysan og klorin eller blot vil afsøge alternative metoder, findes der en række naturlige produkter til fjernelsen:

 • Tetræsolie
 • Eddike
 • Sæbevand
 • Destilleret ethanol
 • Grapefrugteekstrakt
 • Klorblegemiddel
 • Alkoholspray
 • Lak

En affugter for en periode og rigelig med udluftning af badeværelset er også rigtig fornuftigt for at fjerne levevilkåret for svampen og undgå at den finder indpas igen. Man kan enten leje en affugter eller købe en til ca. 1000-2000 DKK.

Hvad koster en professionel test og udbedring? – Priser

Hvis du skal have testet badeværelset for skimmelsvamp, har vi fundet priser mellem 2.400-2.600 DKK. Det inkluderer typisk fugttest, PRO-Clean skimmeltest og råd og vejledning (kilde: Bolius.dk).

En professionel udbedring afhænger i sagens natur af omfanget af svampeangrebet. Derfor er det svært at komme med et prisestimat. Hvis man kunne tænke sig et prisestimat, anbefaler vi den gratis og uforpligtende service 3byggetilbud. Her får man tre tilbud på udbedringen af skimmelsvampen (husk billeder og ordentlig beskrivelse af skimmelsvampens omfang).

Kan man selv fjerne skimmelsvampen?

Om man selv er i stand til at fjerne skimmelsvampen afhænger af, hvor meget skimlen har udbredt sig (f.eks. i andre rum i boligen). Hvis det er tilfældet, kan man ikke nødvendigvis selv identificere svampen og fjerne den. I de tilfælde er professionel hjælp nødvendig.

Er skimlen afgrænset til et område i badeværelset, kan man fjerne det med grundig rengøring med Protex Hysan eller klorin og vask af badeforhæng.

Dækker forsikringen skimmelsvamp?

En husforsikring dækker typisk test og udbedring af skimmelsvamp. Især hvis skimmelsvampen kommer som resultat af rørskade/vandskade. Der kan dog være skrevet i den enkelte police såfremt visse aspekter af skimmelangreb ikke dækkes. Det anbefales, at man tager kontakt med sin forsikring og forhører sig.

Skimmelsvamp efter vandskade

Hvis man har haft vandskade på badeværelset og ikke har formået at sikre sig, at der var tørt efterfølgende, kan der udbrede sig skimmelsvamp. Skimmelsvamp som resultat af vandskade er typisk en smule mere alvorligt, og derfor anbefales det, at man får professionel hjælp.

Forebyggelse af skimmelsvamp på badeværelset

For at undgå skimmelsvamp i fremtiden er det en god idé at tage sig nogle forholdsregler. Det er nemt at forebygge skimmelsvamp, og man sparer sig selv for meget tid og besvær ved at undgå skimmelsvamp.

Luft ud efter bad o.lign.

Den nemmeste måde at undgå skimmelsvamp er ved at lufte godt ud på badeværelset efter bad o.lign. Det tager ingen tid at åbne vinduet, og det sikrer, at rummet ikke er fugtigt lang tid ad gangen, hvilket reducerer risikoen for skimmelsvamp.

Få monteret en ventilator

Hvis der ikke er noget vindue på badeværelset, er det nødvendigt at få installeret en badeværelsesventilator. De koster typisk mellem 500-1.000 DKK og sparer dig for meget besvær.

Hæng vasketøjet til tørre udenfor

Hvis man plejer at hænge vasketøjet til tørre på badeværelset eller indenfor i det hele taget, anbefaler vi, at man hænger det til tørre udenfor i stedet. Når vasketøjet tørre, fordufter vandet fra tøjet, hvilket øger luftfugtigheden. Det øger risikoen for skimmelsvamp.

2 kommentarer til “Skimmelsvamp på badeværelset: 5 effektive metoder til fjernelse og forebyggelse”

Skriv en kommentar